Hlavní obsah

Aretha. Královna soulu v koncertním filmu Amazing Grace

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po 46 letech byl vytažen na světlo neznámý film, kde královna soulu Aretha Franklinová nahrává desku Amazing Grace. Jde o uznávané a slavné gospelové album z roku 1972, kde se zpěvačka totálně odstřihla od popových vlivů, je to v podstatě zpívaná bohoslužba.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukázky z filmu Amazing GraceVideo: SUNDIAL PICTURES, Reuters

 
Článek

Arethě bylo v té době pouhých 29 let a byla na vrcholu. Pár let předtím se proslavila obrovským hitem I Never Loved a Man – The Way I Love You (1967) a od té doby byla léta neustále v Top Ten amerických hitparád, většinou na prvním místě. Deska Lady Soul nenechala nikoho na pochybách, že je nejlepší soulovou zpěvačkou na světě.

Amazing Grace byl ale čistý gospel a podobné album pak zpěvačka natočila ještě jednou v 80. letech (One Lord, One Faith, One Baptism, 1987).

První gospelovou desku nazpívala v baptistickém kostele v Los Angeles, kde se shromáždil velký zpívající sbor věřících a zapojil se dokonce i Mick Jagger z Rolling Stones.

”Je to bohoslužba v kostele. V podstatě šlo o to, že naše teta si tam stoupla a zpívala,“ poznamenala zpěvaččina neteř Sabrina Owensová. „S nikým tehdy moc nemluvila kromě zvukařů kolem ní.“

Deska vyšla v roce 1972 a prodaly se fantastické dva miliony kusů, přestože jde o hudbu, kterou lze jen těžko nazvat komerční. Filmová společnost však záznam zpackala a nějak se nedařilo synchronizovat obraz se zvukem. Tehdejší technologií s tím nešlo mnoho udělat, ale po letech už to nebyl takový problém a producent Alan Elliott film upravil. Pak získal souhlas dědiců a snímek vstoupil do amerických kin. Premiéru si odbyl v New Yorku.

Reklama

Výběr článků

Načítám