Hlavní obsah

Lenka Filipová pokřtí nové album 19. listopadu

Novinky, Stanislav Dvořák

Zpěvačka a kytaristka Lenka Filipová se rozhodla po 15 letech vydat novou desku. Keltskou kulturou inspirované album Oppidum bude pokřtěno 19. listopadu v pražském klubu Jazz Dock.

Foto: Universal Music

Lenka Filipová

Článek

Lenka Filipová byla tichou, nevtíravou stálicí na české scéně už od osmdesátých let. Novinka je poněkud jiná v tom, že na desce najdeme hlavně předělané keltské tradicionály posbírané ve Skotsku či Irsku. Lenka Filipová zpívá ve starém jazyce gaelic, v irštině, skotském nářečí, ve staré bretonštině a v angličtině.

„Oppidum je název pro keltská osídlení, v nichž Keltové žili a ze kterých vyráželi za svými výboji. Nebo jim naopak sloužila jako jejich útočiště. Pro mne je to domeček pro písničky, prostřednictvím kterých vyprávím příběhy z dávné minulosti,“ uvedla Lenka Filipová, která na desce spolupracovala se svým dvorním multiinstrumentalistou Seanem Barrym.

Foto: Universal Music

Deska Oppidum

„Spolupráce s Lenkou byla jednou z mých nejpříjemnějších studiových zkušeností vůbec. Krásné, staletími prověřené melodie, vždy pečlivě připravená optimistická Lenka s jasnou vizí a charismatickým hlasovým projevem, autentický a geniální Kelt Sean Barry, který natáčí všechny nástroje zásadně napoprvé a od začátku do konce bez jediného střihu a nahrávací studio ve vedlejší ulici - takže mi stačilo vyrážet z domova 3 minuty před začátkem natáčení - těžko si představit lepší konstelaci,“ dodal producent David Solař.

Česky zpívaná skladba Na cestě (Kathy's Song) není tradicionál, ale pochází z pera Paula Simona. Český text napsal David Stypka, oceňovaný písničkář a úřadující držitel Ceny Anděl v kategorii Sólový interpret roku.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám