Hlavní obsah

Lenka Filipová představuje píseň ze svého alba Oppidum

Právo, jaš, kul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po patnácti letech vydá zpěvačka a kytaristka Lenka Filipová nové studiové album Oppidum. Charakterizují je poutavé melodie, nádech tajemné keltské kultury a uhrančivá interpretace. Kolekci uvádí jediná česky zpívaná píseň Na cestě, jejíž text napsal zpěvák a skladatel David Stypka.

Nová písnička Lenky FilipovéVideo: Universal Music, Novinky

 
Článek

„Oppidum je název pro keltská osídlení, v nichž Keltové žili a ze kterých vyráželi za svými výboji. Nebo jim naopak sloužila jako jejich útočiště. Pro mne je to domeček pro písničky, prostřednictvím kterých vyprávím příběhy z dávné minulosti,“ říká Lenka Filipová, která na desce spolupracovala se svým dvorním multiinstrumentalistou Seanem Barrym.

Společně rozvinuli repertoár, z něhož několik písní již pár let zdobí koncertní program Filipové. Na téměř filmové atmosféře celé nahrávky vycházející z keltského, bretonského i skotského folkloru má spolu s oběma muzikanty zásadní podíl také producent David Solař.

Foto: Lucie Robinson

Lenka Filipová

Jediná česky zpívaná skladba Na cestě (Kathy's Song) není tradicionál, ale pochází z pera Paula Simona. Český text napsal David Stypka, kterého Filipová oslovila kvůli jeho osobité poetice.

„Každá z písní na albu je pro mě srdcovka, ale tato, je mi od mých teenagerských let hodně blízká a vždy jsem si ji chtěla zazpívat. Došlo k tomu ale až teď. Proto jsem ji na album nazpívala jak v anglickém originále, tak v češtině. David Stypka mi český text napsal přímo na tělo,“ těší Filipovou.

Nové album Oppidum představí Lenka Filipová také na jarním turné v únoru a březnu 2019. V rámci něj zavítá do několika větších sálů v České republice i na Slovensku.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Oppidum Tour 2019

28. 2. Bratislava – Istropolis

28. 2. Bratislava – Istropolis 10. 3. Košice – SP

28. 2. Bratislava – Istropolis 10. 3. Košice – SP 17. 3. Brno – Sono centrum

28. 2. Bratislava – Istropolis 10. 3. Košice – SP 17. 3. Brno – Sono centrum 20. 3. Ostrava – Gong

25. 3. Praha – Lucerna

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám