Hlavní obsah

Bittová, Dusilová, Načeva mají historicky první videoklip

Právo, jaš, kul

Zpěvačky a hudebnice Iva Bittová, Lenka Dusilová a Monika Načeva patří mezi výrazné osobnosti české alternativní scény. Kromě letošního turné si pro fanoušky připravily také historicky první společný videoklip. Píseň Na Svahu II byla natočena v rámci loňského koncertu a ukazuje pozoruhodnou hudební energii mezi zpěvačkami. Novinky.cz uváději klip v premiéře.

Klip k písni Na Svahu IIVideo: archív umělkyň

 
Článek

„Stojíš v krajině a koukáš do nekonečna... To lze jen v přírodě,“ přibližuje píseň autorka hudby Monika Načeva. Aranžemi pak skladbu obohatila Lenka Dusilová.

„Moc mě bavilo vymýšlet novou hudební aranž Na Svahu II, kdy jsem pracovala jen s Moničinou pěveckou linkou, aniž bych znala původní verzi písně. Pilotní skladba Na Svahu II je nejpřístupnějším náhledem do našeho společného hudebního světa a souzvuku, který na se záznamu rozvíjí do více experimentálních ploch v kontrastu s akustickými písněmi, které může posluchač zažít ať ze záznamu či na budoucích koncertech,“ vysvětlila Dusilová.

Foto: archív umělkyň, Jan Vrba

Lenka Dusilová a Monika Načeva.

Text ke skladbě napsal básník, prozaik a hudebník Jáchym Topol. Koncertní videoklip ukazuje dokonalou fúzi žánrů, komorní atmosféru a silnou ženskou energii, jež prostupuje všemi společnými koncerty.

„K tvorbě a umělecké činnosti patří překvapení, protože vždycky, když je člověk příjemně překvapený, přichází k sebepoznání nebo musí reagovat,” říká k umělecké interakci Iva Bittová. „To mám ráda, je to součást té hry, proto mě baví improvizovat. Když někoho zaskočím nebo někdo zaskočí mě, mám z toho radost.“

Zažít Ivu Bittovou, Lenku Dusilovou a Moniku Načevu na jednom pódiu je zážitkem. Jejich společné sedmikoncertní turné začne 23. listopadu v Českých Budějovicích a skončí 30. listopadu v Jablonci nad Nisou. Dvě vystoupení v Praze, 28. a 29. listopadu, už jsou vyprodaná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám