Hlavní obsah

Ministr uděloval státní ceny, místo osmi jich předal jen šest

– Praha

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) v neděli večer uděloval ceny ministerstva za přínos v jednotlivých oblastech umění. Státní cenu za překlad získala za celoživotní dílo překladatelka z polštiny Helena Stachová.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Státní cenu za překlad obdržela z rukou ministra kultury Antonína Staňka (vlevo) za celoživotní dílo Helena Stachová.

Článek

Cena za přínos kinematografii nebyla udělena. In memoriam ji měl dostat režisér Evald Schorm. Jeho rodina si to ale nepřála, protože nesouhlasí s cenou od vlády, kterou podporují komunisté.

Státní cenu za literaturu nepřevzal spisovatel Jiří Hajíček. Odůvodnil to tím, že cena je zpolitizovaná. Vadilo mu, že někteří členové poroty, která jej vybrala, posléze odstoupili. Důvod byl podobný, politika vlády podporovaná komunisty.

"Mrzí mě, že někteří členové poroty možná nerozvážně a možná unáhleně postupovali tak, že spíše oni ten problém zpolitizovali. Nejvíc mě mrzí, že nerespektovali přání rodinných příslušníků laureátů, aby se jejich stanoviska nezpolitizovala a nezveřejňovala," řekl Staněk.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Oceněná architektka Růžena Žertová

Cenu ministerstva kultury za přínos v oblasti divadla obdržel Jan Schmid, za přínos v oblasti hudby skladatel Luboš Sluka, v oblasti výtvarného umění Jana a Jiří Ševčíkovi, v oblasti architektury Růžena Žertová a v oblasti kinematografie a audiovize Hynek Bočan. Ceny přebírali na Nové scéně Národního divadla.

Ocenění umělci
Překladatelka Helena Stachová vystudovala češtinu a polštinu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Překladatelské práci se věnuje od roku 1950. Do češtiny převedla dvě stovky knižních titulů autorů jako Sławomir Mrożek nebo Stanisław Lem.
Architektka Růžena Žertová. Navrhla několik obchodních domů v různých městech republiky. Od 70. let navrhovala oděvní doplňky, šperky a svítidla. V roce 2016 shrnula její práci monografie Růžena Žertová: Architektka domů i věcí.
Skladatel Luboš Sluka byl oceněn za celoživotní skladatelskou a redakční činnost a za statečné lidské i odborné postoje v době nesvobody. Působil jako dramaturg Československé televize, šéfredaktor hudebního vydavatelství Panton a předseda Asociace hudebních umělců a vědců. Je autorem více než sta různorodých hudebních děl.
Herec, režisér, publicista, textař, prozaik, dramatik, scenárista, výtvarník, ilustrátor, moderátor, divadelní manažer a organizátor Jan Schmid obdržel cenu za celoživotní dílo, zejména za přínos českému studiovému divadlu, profilaci divadla Studio Ypsilon a rozvoj oboru včetně výchovy nastupující generace.
Výtvarníci Jana a Jiří Ševčíkovi převzali cenu za celoživotní dílo, především pak za výjimečnou kurátorskou, teoretickou a pedagogickou činnost, jakož i za propagaci českého a slovenského výtvarného umění v mezinárodním kontextu.
Režisér Hynek Bočan obdržel ocenění především za své filmy ze 60. let a tematicky i mravně kontinuální tvorbu s Jiřím Stránským po roce 1989. Samostatně debutoval v roce 1965 snímkem Nikdo se nebude smát. Z jeho obsáhlé režijní tvorby vynikly seriály z 90. let Přítelkyně z domu smutku a Zdivočelá země či film Bumerang.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám