Hlavní obsah

Slovenský herec ztvárnil komunistického prokurátora Vaše

Na Slovensku oblíbený charismatický herec Marian Mitaš ztvárnil ve filmu Toman jednu z nejhorších postav naší poválečné historie, budoucího vojenského prokurátora a soudce vykonstruovaných procesů, justičního vraha Karla Vaše, sdělila za tvůrce filmu Barbara Trojanová.

Marian Mitaš ve filmu TomanVideo: tha.cz

 
Článek

Na otázku, kdo byl Karel Vaš, zareagoval Marian během natáčení v barrandovských atelierech poměrně jednoznačně: „Jedním slovem? Prase!“ A přesně tak ho ztvárnil. Byl v roli tak přesvědčivý, že během prvního natáčecího dne vyděsil i své kolegy.

„S Marianem jsme se potkali až na place a on byl tak v roli, že působil opravdu děsivě. Až jsem si říkala, že buď tak době hraje, nebo je to opravdu strašný člověk. Ale už po prvním natáčecím dni se ukázalo, že je úplně v pohodě a že k nám skvěle zapadl. Jen ten první den vážně působil na všechny, na Jirku Macháčka i na režiséra Ondru Trojana, úplně stejně. Jako hrozná svině,“ popisuje setkání Kristýna Boková. A právě její postava,Tomanova sekretářka a milenka Milada Třískalová, se za Vaše v roce 1948 provdala.

Foto: tha.cz

Marian Mitaš ve filmu Toman

„Karel Vaš byl zástupce přednosty obranného zpravodajství po válce a de facto to byl dvojitý agent,“ popisuje dál Marian Mitaš svou roli justičního vraha Karla Vaše, v jehož případě přísloví o božích mlýnech vůbec neplatí. Zemřel v roce 2012 ve věku 96 let s pocitem, že nic špatného nespáchal.

V roce 2001 byl Vaš odsouzen k 7 letům za podíl na vraždě generála Heliodora Píky. Předseda senátu vrchního soudu Rudolf Tomašovič, sám bývalý vojenský prokurátor, ale verdikt zvrátil a justiční vraždu generála Píky prohlásil za promlčenou. Vaš sám sebe označoval za oběť perzekvovanou nynějším režimem. Dožil v klidu a s důchodem převyšujícím příjmy těch, kterým ničil životy.

„Přišel na plac, měl zlé oči a šel z něj strach. Byl skvělý,“ pochvaloval si režisér Trojan obsazení dalšího ze slovenských herců do svého čtvrtého celovečerního filmu Toman.

Reklama

Výběr článků

Načítám