Hlavní obsah

Zemřel malíř Libor Vojkůvka

Právo, Miroslav Homola

V pátek 21. září zemřel jeden z nejvýznamnějších současných českých malířů Libor Vojkůvka. Bylo mu 71 let. Vojkůvka byl samouk, který maloval pracnou a originální metodou, kdy na plátně překrýval několik vrstev barev. Námětem jeho obrazů byly zdánlivě fantaskní výjevy často ze života hmyzu.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Malíř Libor Vojkůvka

Článek

„Na mých obrazech není nic naivního, všechny ty potvory, které tam ožívají, skutečně žijí. Já je jen na plátnech oživuju tak, aby byly pořádně vidět,“ řekl malíř Právu před rokem.

Tvorba každého jeho obrazu byla velmi časově náročná a příprava maximálně precizní. „Kupuju jen ta nejlepší plátna a barvy, jezdím pro ně do Vídně a zakládám si na tom, že i přípravu obrazu, tedy podmalbu si zásadně dělám sám, což většina malířů, kteří se dobře prodávají, už dávno nedělají. Teprve pak na ni kladu vrstvu za vrstvou, až dosáhnu plastičnosti výjevu,“ popsal svou techniku.

Maloval několik hodin denně. Podle vlastních slov měl tolik zakázek, že už je musel odmítat. „Ještě bych potřeboval dva životy, abych namaloval to, co se po mně chce,“ říkal s oblibou.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Malíř Libor Vojkůvka

Pro mnohé podivín chodil v poslední době bos. Věřil, že právě chůze naboso mu pomohla zbavit se tlaků v hlavě a migrén, kterými často trpěl. Byl rovněž uznávaným entomologem, na cestách objevil několik dosud neznámých brouků.

Jeho obrazy, které se prodávají za statisícové sumy, zdobí řadu světových galerií. Malíř, který v poslední době bojoval za možnost výchovy svého čtyřletého syna, měl těžké zdravotní problémy. Už od jara letošního roku však odmítal hospitalizaci i léčbu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám