Hlavní obsah

Humor jako zbraň smějících se bestií

Právo, Jan Šída

Říšský protektor Reinhardt Heydrich prý podle tradované legendy nazval český národ národem smějících se bestií. Asi to nemyslel nijak pochvalně, nicméně našinci zmíněná vlastnost umožnila přežít v turbulenci dějin. Na tento fakt poukazuje výstava Okupace 68, kterou je možné vidět v pražské galerii Millennium do 23. září.

Foto: katalog výstavy

Na kresbě Ivana Steigera krouží tanky donekonečna.

Článek

Specifický humor totiž pomáhá Čechům, Slezanům i Moravanům vyrovnat se s údělem malého národa, který neustále někdo mocnější, čtenář promine ten expresivní výraz, oje*ává. Lepší terminus technicus snad ani nelze vymyslet. Smích skrze slzy je nám prostě vlastní a používáme ho coby zbraň i prostředek přežití.

To ukazuje výstava kreslených vtipů, jejíž hlavní část tvoří třiapadesát děl kreslíře Ivana Steigera a dále práce Vladimíra Jiránka, Václava Ševčíka, Adolfa Hoffmeistra a Jiřího Kalouska.

Steiger je mistr zkratky, nepotřebuje žádná slova, stačí mu nápad, jenž jde rovnou k podstatě věci. Třeba mapa Československa, do které tluče z jedné strany kladivo a z druhé se zasekává srp, nepotřebuje komentář. Stejně jako identická mapka, na níž ve tvaru ležaté osmičky jezdí okupační tanky. Ležatá a nekonečná osmička představuje dle jednoho našeho vtipu jednotku dočasnosti, tedy jeden furt. Dřevěná matrjoška, po zuby ozbrojená a jedoucí po tankových pásech nebo tank táhnoucí velkou bednu s nápisem ruská výstava umění se už dotýkají krystalické absurdity.

Karikatury Adolfa Hoffmeistera akcentují výrazné rysy osobností šedesátých let. Milan Kundera, Ivan Klíma nebo Václav Havel mají především negroidní rty a dominantní nosy.

Vladimír Jiránek pracuje s absurditou situace i doprovodného textu. Stařík stojící rázně na barikádě, vrhající rukou dlažební kostku a křičící: všechnu moc důchodcům, působí sice směšně, ale přesto vlastně pravdivě.

Ševčíkův plakát je nazván výmluvně 21. 8. 1968, a také tak působí. Je na něm detail obličeje, z levého oka kane rudá slza a v ní je černě napsané osudové datum. Drsné, ale přesto vtipné. A hlavně výmluvné.

Poláci vyrazili v září 1939 proti německé přesile na koních s šavlemi, my jsme měli lepší armádu a vzdali jsme se o rok dřív. Proč jste se Němcům nebránili, ptají se nás. V srpnu 1968 byla prý naše armáda bojeschopná. Proč jste se Rusům nebránili, ptají se nás. No protože jsme přece smějící se bestie a bojujeme jinak. Smrtícím humorem!!!

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám