Hlavní obsah

Členové Dire Straits si půjčili název a jedou na turné bez Knopflera. Ten mlčí

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavný kytarista Mark Knopfler už léta odmítá oživovat svou skupinu Dire Straits. Došlo to tak daleko, že někteří bývalí spoluhráči, kteří skupinu nezaložili, si půjčili jméno skupiny a pojedou turné po Americe bez něj.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Mark Knopfler

Článek

Klávesák Alan Clark, perkusionista Danny Cummings, saxofonista Mel Collins nebo kytarista Phil Palmer vyrážejí na turné po USA pod značkou Dire Straits Legacy. Přidá se k nim ještě bubeník Heartbreakers Steve Ferrone a basák The Buggles Trevor Horn se zpěvákem Marco Cavigliou.

Bez Marka Knopflera, zásadního autora a kytaristy, je to ale kontroverzní a poněkud podivný projekt. Knopfler návrat Dire Straits odmítá už léta. Jede si striktně po sólové linii, v roce 2015 vydal album Tracker a odehrál i nějaké koncerty, ale od té doby se o něm nepíše. Jeho nezájem o kultovní kapelu je až zarážející, dokonce nepřišel ani na uvedení Dire Straits do Rokenrolové síně slávy.

Foto: Profimedia.cz

Kytarista Phil Palmer přišel do Dire Straits teprve v roce 1990.

„Projekt Dire Straits Legacy se zrodil z lásky a úcty k hudbě Dire Straits, a abychom přinesli muziku fanouškům, kteří už příliš dlouho toužili po tom ji slyšet živě s muzikanty, kteří ji stvořili,” tvrdí muzikanti.

V minulosti už jel na šňůru podobný projekt, který se ale jmenoval The Straits. Aktuální sestava s úspěchem koncertovala třeba v Jižní Americe.

Baskytarista Dire Straits John Illsley s tím nesouhlasí. „Řekl jsem jim, jestli to chcete udělat, prosím říkejte tomu jinak,“ prozradil magazínu Rolling Stone. „To by bylo, jako kdyby se nějací lidé dali dohromady a říkali si Stones nebo Pink Floyd. To nemůžete dělat.“

Foto: Profimedia.cz

Mark Knopfler a John Illsley

Samotný Knopfler, který má největší právo používat název skupiny, zatím mlčí.

Rodák ze skotského Glasgow byl původně hudebním novinářem. Vystudoval žurnalistiku na univerzitě v Leedsu a teprve později v polovině 70. let položil s bratrem základy k mnoha pozdějším hitům Dire Straits.

V létě 1977 vznikla první demonahrávka megahitu Sultans of Swing a od té doby šli Dire Straits jen nahoru. V osmdesátých letech vydali skvělé desky Love Over Gold a Brothers in Arms, které v další dekádě následovalo album On Every Street. V roce 1996 zahájil Mark Knopfler sólovou kariéru.

Reklama

Výběr článků

Načítám