Hlavní obsah

Víkendu na Szigetu vládli Dua Lipa a Mumford & Sons

Právo, Barbora Olšanová

Festival Sziget má za sebou vyprodaný víkend a zažívá rekordní návštěvnost. V průběhu týdne na něj zavítá více než půl miliónu lidí. Výběr hvězd programu primárně cílí na mladší publikum a potvrzuje svou výjimečnost. Neděli opanovali popová Dua Lipa či věčně zamračený Liam Gallagher, sobotu britští Mumford & Sons a pátek Američanka Lana Del Rey.

Foto: David Peltán

Dua Lipa vystoupila na Szigetu v neděli.

Článek

Dua Lipa patří k popovým hvězdám současnosti. Koncert dvojnásobné držitelky Brit Awards 2018 přilákala k pódiu více než pětasedmdesát tisíc lidí. Předvedla při něm propracovanou taneční choreografii i kvalitní pěvecký výkon a fanoušci popu si během vystoupení rozhodně přišli na své.

Anglický hudebník a skladatel Liam Gallagher přivezl do Budapešti poctivou porci rocku a britpopu. Bývalý frontman již neexistující skupiny Oasis je jedním z hlavních představitelů britské kytarové scény devadesátých let a proslavil se také nezaměnitelným stylem zpívání. Koncert byl po hudební i zvukové stránce skvělý, a když Gallagher spustil hitovku Wonderwall, lidé nadšeně zpívali s ním.

Pro Mumford & Sons byl Sziget jediným letošním evropským koncertem, takže se skutečně jednalo o exkluzivní událost. Britská kapela si od ledna dává pauzu a teprve na konci září vyrazí na festivaly do USA. Kdo sledoval její sociální sítě, dobře ví, že přípravu na jeden z největších festivalů v Evropě nepodcenila.

V čele s usměvavým Marcusem Mumfordem v sobotu večer ovládla celý ostrov a z jejího vystoupení čišela opravdová radost, kterou hravě přenesla na dav čítající přes osmdesát tisíc lidí.

O pěveckých výkonech melancholické Američanky Lany Del Rey se vedou polemiky. Fanoušci byli nicméně při jejím pátečním vystoupení, i přes špatný zpěv, jako v transu. V momentě, kdy se objevila na pódiu, spustili obrovský jásot.

Foto: David Peltán

Lana Del rey na Szigetu nezaujala.

Zpěvačka, proslulá svou slabostí pro tragickou romantiku, přivezla na Sziget scénu propracovanou do posledního detailu: palmy, houpačky, atmosférické projekce evokující prosluněnou Kalifornii a bohatství Hollywoodu, krásné tanečnice i skvělé muzikanty. Svou stylizaci do americké ikony potvrdila například, když přestala zpívat a šla se během koncertu asi na deset minut fotit s fanoušky.

Vystoupení popové divy se smyslem pro kinematografický styl padesátých a šedesátých let byl nudným zážitkem. Přesto musela z důvodu návalu fanoušků u vstupu do zákulisí prchnout bokem a z místa konání odjela přes uzavřené novinářské centrum.

Dobré jídlo a skvělý zvuk

Kromě hudby a umění nabízí Sziget také obrovský výběr kvalitního jídla. Své o tom ví pravidelný návštěvník festivalu a uznávaný kuchař Martin Škoda.

„Sziget podle mě nabízí celou paletu skvělých možností, jak se dobře najíst. Jste masožravec, vegetarián nebo vegan? Vždycky si najdete to své. Každý rok mě v gastro zónách něco překvapí, letos třeba výborná neapolská pizza, kterou si můžete dát v areálu snad na pěti místech. Parádní volbou je také grilované vepřové, které parta nadšenců připravuje na mini vozítku předělaném na pojízdný gril. Takhle bych mohl pokračovat ještě dlouho. Takže dogma, že na festivalu se nelze kvalitně najíst, na Szigetu rozhodně neplatí,“ řekl.

Foto: David Peltán

Na Szigetu to žije.

Po čtyřech letech vyrazila na festival v srdci maďarské metropole i česká cellistka a modelka Terezie Kovalová.

„Proč jezdit na Sziget? Důvodů bych našla spoustu. Láká mě atmosféra hudebního města, umělecké instalace na ostrově či neskutečně plný a barevný program, ve kterém si každý najde to své. Co mě ale jako muzikanta naplňuje nejvíce, je kvalita zvuku. Na Szigetu opravdu nemusíte být blízko pódia, abyste si užili kvalitu. Naopak můžete stát dost daleko a pořád je slyšet skvěle,“ přiblížila atmosféru festivalu.

„Jediné, nad čím se trochu pozastavuju, je rostoucí množství lidí, kteří jezdí evidentně pouze za účelem takzvaně vypustit páru,“ dodala.

Od pátku je na Szigetu doslova narváno. Fronty na toalety nebo jídlo jsou znatelně delší, než byly v loňském roce, a festival tak prozkoumává své kapacity. Zatím se mu daří je nenarušit. Při vyprodaném stavu se v areálu během jednoho dne pohybuje více než sto tisíc lidí, což je na jeden ostrov uprostřed Budapešti úctyhodné číslo. Zátěž, kterou musí poměrně malá plocha půdy podstoupit, je obrovská. Dokládá to například extrémní prašnost snižující viditelnost i dýchací podmínky.

Závěrečný den, tedy úterý, bude patřit anglické indierockové kapele Arctic Monkeys. Na scéně Europe Stage zahraje v 18 hodin český písničkář Thom Artway.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám