Hlavní obsah

Sto plus jeden rok grafické tvorby Hollarových dědiců

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstava 100+1 Hollar, která v Severočeské galerii výtvarného umění v Litoměřicích trvá do 19. srpna, vznikla ke sto prvnímu výročí založení Sdružení českých umělců a grafiků Hollar. Navazuje na expozici Hollar dnes, jež proběhla na konci loňského roku v pražském Obecním domě.

Foto: katalog výstavy

Sen v modré od Josefa Palečka si pohrává s fantaskní imaginací.

Článek

Veškerá díla umístěná ve výstavním interiéru představují výběr toho nejlepšího a nejreprezentativnějšího, co v oblasti naší moderní grafické tvorby vzniklo. Autoři expozice dali vedle sebe práce různých stylů i různých výtvarných technik proto, aby bylo možné porovnat odlišné přístupy k tvorbě.

Právě grafika totiž umožňuje autorům vymýšlet vlastní osobité mikrosvěty, vzájemně je prolínat a navíc ještě pábitelsky fabulovat. Osamělost může být díky Suchánkově litografii posmutněle i aristokraticky krásná, život s Olinou se stává na Kaskově linorytu doslova rájem a sen o červeném čtverci se transformuje díky Suchého litografické imaginaci erotickou touhou po dívce ve šviháckém klobouku a kulatých lennonkách.

Foto: katalog výstavy

Ivo Křen bloudí v surreálných krajinách (Nad vodopádem).

Prostřednictvím Strouhalova vhledu do ateliéru s nahými poloskrytými modelkami je možné objevovat jejich smyslné křivky, Antonová představuje svou nevěstu coby bleděmodrou kubistickou i erotickou bohyni a Hamplova slečna Závist ukazuje nejen své nahé tělo, ale především latentní negativní vlastnost.

Do světa zjevení svatého Jana lze sestoupit díky představivosti Borise Jirků a smrtce pádící na ohnivém koni vstříc nekonečnému chřtánu pekelné nicoty. Palečkův modrý sen je nejen snem krásné dívky, jež má do vlasů vpletené zlaté ptáky, zázračné květiny i houslového čaroděje, ale také určitou vizuální katarzi.

Jestliže si Sdružení českých umělců a grafiků Hollar při svém vzniku před stoletím vytklo úkol dostat grafickou tvorbu na stejnou úroveň jako ostatní umělecké disciplíny, probíhající výstava je důkazem, že ho už dávno splnilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám