Hlavní obsah

Lákadlem Hudebního festivalu Znojmo je Svár duše s tělem

Právo, jaš, kul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V osmnácti dnech, od 12. do 29. července, nabídne Hudební festival Znojmo třicet koncertů a doprovodných akcí ve Znojmě a okolí. K programovým vrcholům jeho 14. ročníku oblíbeného znojemského festivalu bude patřit oratorium Svár duše s tělem v interpretaci Czech Ensemble Baroque.

Foto: archív festivalu

Czech Ensemble Baroque s Romanem Válkem

Článek

Očekávaná jsou i vystoupení světově proslulého orchestru Il Giardino Armonico a sopranistky Anny Prohasky, dva koncerty patrona festivalu Pavla Šporcla a dalších interpretů.

Téma a ústřední dramaturgickou linku festivalu vnuklo scénické oratorium italského skladatele Emilia de’ Cavalieriho Svár duše s tělem (12., 13., 14. července), které pořadatelé připravili ve vlastní produkci s Czech Ensemble Baroque. Více než padesátičlenný umělecký tým v čele s dirigentem Romanem Válkem a režisérkou Ladislavou Košíkovou uvede v kostele sv. Michala zpracování alegorického nadčasového díla.

„Snem snad každého dramaturga, pořadatele či hudebního tvůrce je vystihnout nebo popsat univerzální příběh, jakýsi příběh příběhů, jenž by pak odpovídal na všehomír lidské existence. Takovou pralátkou je odvěký souboj duše a těla, pozemského s nadpozemským, dobra se zlem, snad i prvotní hřích Adama s Evou. Hudební festival Znojmo se letos nebál sáhnout hluboko do historie a představit publiku madrigalovou komedii – oratorium o sváru těla s duší Emilia Cavalieriho z roku 1600. Vnímavý divák bude překvapen, jak podobně uvažovali lidé na přelomu šestnáctého a sedmnáctého století,“ říká umělecký ředitel festivalu Roman Válek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám