Hlavní obsah

Absolutním vítězem Man Bookerovy ceny je román Anglický pacient

Právo, Jaroslav Špulák

Absolutním vítězem padesáti let udělování prestižní literární Man Bookerovy ceny se stal román Anglický pacient kanadsko-srílanského spisovatele Michaela Ondaatjeho. Rozhodlo o tom on-line hlasování čtenářů.

Foto: ČTK

Spisovatel Michael Ondaatje při slavnostním ceremoniálu v Londýně.

Článek

Prvenství knihy, která je příběhem lásky a zrady zasazeným do posledních dnů druhé světové války, oznámili v neděli organizátoři na ceremoniálu konaném u příležitosti uvedeného výročí ceny v londýnské Royal Festival Hall.

Anglický pacient zvítězil nad dalšími čtyřmi romány, které byly nominovány do finále hlasování, přičemž každý z nich reprezentoval jedno z pěti desetiletí. Kniha Ve svobodném státě britského spisovatele hindského původu V. S. Naipaula zastupovala sedmdesátá, Měsíční tygr egyptské autorky Penelope Livelyové osmdesátá léta.

Nové století pak prezentovaly počin Wolf Hall od britské spisovatelky Hilary Mantelové a Lincoln in the Bardo od Američana George Saunderse.

Ondaatjeho kniha získala Man Bookerovu cenu v roce 1992. K popularitě příběhu pomohla její devítioscarová filmová adaptace z roku 1996, ve které hlavní role ztvárnili Ralph Fiennes a Juliette Binocheová. Podle jedné z porotkyň román spojuje mimořádný jazyk, přesvědčivé postavy, zápletku s tajemstvím a pochopení války, nacionalismu a identity.

Man Bookerova cena je udělována od roku 1969 britskými novináři, vydavateli, literárními kritiky a jinými osobnostmi. Původně byla určena pouze pro autory z Británie, Irska a zemí Commonwealthu, od roku 2014 ji může získat jakýkoli román původně napsaný v angličtině.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám