Hlavní obsah

Silná prvotina o duševních zmatcích

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká autorka A. F. Bradyová vystudovala psychologii a pracuje jako terapeutka a psychologická poradkyně. Zážitky i zkušenosti ze své profese využila v prvotině Slepí (Host, přeložil Pavel Bakič, 358 stran, 349 Kč, e-kniha 199 Kč).

Obal knižní novinky

Článek

Zavádí v ní do psychiatrické kliniky Typhlos na Manhattanu, kde působí jako odbornice Sam Jamesová. Bradyová sleduje její životní traumata, kdy se nedokáže zbavit násilnického partnera, jenž ji využívá. Jamesová přitom navenek působí jako suverénní, ve svém prostředí nejlepší odbornice na lidské nitro. I proto jí je určen pacient, se kterým si nikdo neví rady, neustále mlčenlivý Richard.

Vše komplikuje vnitřní boj Jamesové, když si uvědomuje osobní diagnózu, kterou je hraniční porucha osobnosti. Projevuje se intenzivním pocitem prázdnoty, vnitřní nejistotou, labilitou i určitou nepředvídatelností v chování. Ví, že to ohrožuje poslední, co jí zbylo – jistotu práce v kolektivu Typhlosu.

Bradyová v éře thrillerů vrací do literární praxe psychologický román, ovšem v moderním hávu. Na střetu dvou osobností postupně odkrývá příčiny jednání každého z nich.

Nakonec si oba v jednom okamžiku slíbili, že k sobě budou přistupovat jako rovnocenné osobnosti. To dává autorce možnost jít hluboko do jejich niter, kde oba skryli svá životní tajemství.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám