Hlavní obsah

RECENZE: Kráska a špeky. Komedie, která v půlce ztratila odvahu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I Feel Pretty je pěkná Bernsteinova melodie z muzikálu West Side Story a také nový film s komičkou Amy Schumerovou v hlavní roli, který vstupuje do kin s českým názvem Jsem božská.

Foto: Bontonfilm

Amy Schumerová

Článek

Zápletka nenáročné mainstreamové komedie spočívá v tom, že tak trochu obtloustlá Renée se v posilovně praští do hlavy a začne si myslet, že je supermodelka, ačkoliv po úrazu vypadá naprosto stejně. Najednou chce opustit nudnou práci, září sebevědomím, vtipkuje a paří. Každý rozhovor s mužem považuje za flirt (mylně) a potká i nového kluka. Dokonce se začne povyšovat nad staré kamarádky, které nechápou, co se děje.

Renée se cítí božská a dělá spoustu zábavných hloupostí. Přijdou momenty, kde je vidět, že autoři skutečně používali hlavu, třeba dialog se smutnou modelkou, kde naivní Renée poprvé v životě zjišťuje, že hezcí lidé mají také problémy. Dokonce je může někdo podvést nebo opustit. A že ne všichni štíhlí padesátníci v hezkých košilích musí „balit dvacítky”, protože mnozí z nich jsou usedlí gayové na nákupu. Ke slabším chvilkám snímku patří nevtipná zbytečná scéna s ajťákem, který má potíže na záchodě.

Foto: Bontonfilm

Americká komedie Jsem božská

Film se odehrává ve světě časopisů a modelingu a zřejmě si z nich původně měl dělat legraci, jenže s jistým překvapením zjišťujeme, že to ve skutečnosti nedělá. Manažerka firmy je nejisté roztomilé trdlo a její babička, majitelka korporace, vypadá jako hodná paní odvedle, které snad ani nejde o prachy. Máme se jim smát? Máme je mít rádi? Nevíme.

V druhé půlce 120minutového snímku se naplno ukáže chyba scénáře, opakovaná podobnými komediemi až příliš často. Neudrží žánr. Neumí elegantně spojit crazy komedii se závažným poselstvím.

Jakmile Renée přestane dělat gagy a snaží se předvádět vážnou psychologii, ztrácí věrohodnost. Marná snaha o vážno vede jen ke konvenčnosti a nudě. Zkrátka přijde obávaná chvíle, kdy film přizná barvu a začne ufňukaně poučovat.

V tradici klasického amerického kýče si Amy stoupne před dav a začne řečnit, jak nalezla pravé hodnoty, přátele, kterým je jedno, jak vypadá, a nalezla sebevědomí. Lidé tomu nevyžádanému proslovu cizí ženy začnou tleskat, jako by je to zajímalo. Renée brzy jistí, že skromný kluk odvedle ji miluje a všechno spěje k fanfárám, ohňostrojům a svatebnímu kočáru. Možná přijedou i růžoví jednorožci.

Celkové hodnocení: 55%

Reklama

Výběr článků

Načítám