Hlavní obsah

Dracula otevře sezónu otáčivého hlediště

Právo, rh

Adaptací románového hororu Dracula Brama Stokera zahájí ve středu 6. června šedesátou sezónu produkcí pod širým nebem před Otáčivým hledištěm v zámeckém parku v Českém Krumlově.

Foto: archiv Jihočeského divadla

Stokerův Dracula ožije v romantických kulisách českokrumlovského parku.

Článek

„Dracula je pro mě jedním z úhlavních příběhů, který mě od dětství formoval. Scénář je románu velmi věrný, bude tam spousta úchvatných scenérií,“ slibuje autor dramatizace a režisér Martin Glaser.

Na inscenaci pracoval spolu s dramaturgyní Olgou Šubrtovou, s níž pro otáčivé hlediště vytvořil již řadu úspěšných titulů, jako byli Tři mušketýři, Robin Hood či Ženy Jindřicha VIII. Výsledek označují za romantický horor. V titulní roli se divákům představí Petr Halíček. Noční park ve spojení s temnou atmosférou transylvánských lesů slibuje napínavou i romantickou podívanou.

Foto: archiv Jihočeského divadla

Jedinečná točna vozí diváky již šedesát let.

Druhou letošní novinkou se 23. června stane premiéra dobrodružné hry Ztracený svět, kterou podle knihy A. C. Doyla adaptoval Zdeněk Jecelín a inscenaci nastuduje šéf českobudějovického Malého divadla Petr Hašek se svým souborem. Lákadlem pro malé i velké diváky má být patnáct věrohodných loutek pravěkých ještěrů a také spousta hudby, jejímž autorem je David Hlaváč.

Ze starších titulů se na otáčivé hlediště vrátí činoherní Dekameron a Pes baskervillský s Karlem Rodenem v roli Sherlocka Holmese, z oper Dvořákova Rusalka, Janáčkovy Příhody lišky Bystroušky a Verdiho Trubadúr a také baletní Valmont s Alexandrem Katsapovem v titulní roli.

Na oslavu jubilejní šedesáté sezóny vznikla výstava o autorovi první koncepce otáčivého hlediště nazvaná Joan Brehms (1907–1995): scénograf, architekt, malíř. Po jejím úspěšném uvedení v Brehmsově rodné lotyšské Libavě a Rize přichází nyní její rozšířená verze do seminárních místností českokrumlovských klášterů, kde bude umístěna od 6. června do 30. září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám