Hlavní obsah

Smiling String Orchestra neměl konkurenci

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Absolutním vítězem celostátní soutěže základních uměleckých škol se v sobotu v Olomouci stal Smyčcový orchestr Smiling String Orchestra ze Základní umělecké školy Střezina v Hradci Králové. Pedagog a violista Mikuláš Ježek ho přitom založil před pouhými pěti lety.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Soustředění, ale i úsměv na tváři, takoví jsou Smiling String Orchestra z Hradce Králové.

Článek

„Už vítězství a postup z krajského kola pro nás byl obrovskou radostí. A úspěch v národním kole je skutečnou odměnou a potvrzením poctivého přístupu, píle a preciznosti, bez nichž se hudba dělat nedá,“ řekl Právu též dirigent Ježek.

Obrovskou devizou orchestru ale není podle jeho mínění pouze hudební umění, ale zejména skutečnost, že jeho členové jsou přátelé a společná práce je pro ně potěšením. A o pozitivní energii, kterou soubor vyzařuje, hovoří i návštěvníci jejich vystoupení. Mluvil o tom i houslista Pavel Šporcl, který je loni přizval ke společnému koncertování.

Celostátní soutěž orchestrů ZUŠ se koná každé tři roky. V národním kole, které se uskutečnilo v pátek a sobotu v Olomouci, se setkaly nejlepší soubory, jež prošly sítem krajských soutěžních přehlídek. Jejich výkony hodnotila sedmičlenná porota v čele s Alešem Podařilem z brněnské konzervatoře.

Nadchli porotu

Smiling String Orchestra s věkovým průměrem 15,9 let si pro soutěž připravil dvě skladby – 2. větu Stamicova Orchestrálního kvartetu D dur a 1. větu Sedmé symfonie Felixe Mendelssohna-Bartholdy. „Vybral si nejednoduchý repertoár, který krásně hudebně zpracoval,“ shrnul Aleš Podařil.

Kromě důležitých kritérií, kterými jsou intonace, rytmus či dynamika, hodnotila porota i práci dirigenta, jeho styl nebo celkový dojem, který vystoupení souboru v porotě zanechal. „Všímali jsme si, jak orchestr nastoupí a poté i opustí pódium, jestli jsou hráči v dobré náladě, jestli hrají stejným způsobem, jestli jsou naladění,“ upřesnil předseda poroty.

„Byla jsem překvapená úrovní těchto souborů ze základních uměleckých škol. Mnohé z nich jsou schopny konkurovat profesionálním souborům. A právě to si troufám říct o souboru, který se stal absolutním vítězem. Skutečně má něco navíc a absolutním vítězem se stal po právu. Neměl konkurenci,“ připojila se členka poroty a violová virtuoska Jitka Hosprová.

Nadchl ji i pozitivní přístup všech členů orchestru. Jejich výkon na ni zapůsobil natolik, že jim nabídla uspořádat společný koncert.

„Podali velmi profesionální výkon. Pan dirigent odvedl fantastickou práci, a i pro mě jako interpreta bude krásné setkat se s takto kvalitními hráči na jednom pódiu. Věřím, že jim nadšení vydrží a nadále poroste,“ dodala Hosprová.

Reklama

Výběr článků

Načítám