Hlavní obsah

RECENZE: Noel Gallagher přinesl do propocené Lucerny lehký rokenrol

Právo, Jaroslav Špulák

Velký sál pražské Lucerny je místo, kde je dusno, když je zaplněné lidmi. Na sobotním koncertu britské skupiny Noel Gallagher’s High Flying Birds to bylo přesně tak, jelikož bylo dlouho dopředu vyprodáno. Bývalý člen Oasis Noel Gallagher ale spolu se svou kapelou přinesl do těžkého vzduchu lehkost rokenrolu, to nejlepší, co se v ten moment nabízelo.

Foto: Lucie Levá

Noel Gallagher v pražské Lucerně.

Článek

Spočívala v tom, s jakou noblesou se ujal interpretace skladeb vlastních i několika coververzi z repertoáru Oasis a nakonec i písně All You Need Is Love od Beatles, která celé vystoupení uzavřela. Spolu se svou kapelou, jejíž součástí byla i dechová sekce, a vokalistkou nabídl set se zpěvnými přímočarými písněmi.

Na úvod ti na pódiu připomněli své loňské album Who Built the Moon?, z něhož zahráli čtyři skladby za sebou. Potom se vrhli do minulosti své a také k písním Oasis. Od nich zazněly Little By Little, The Importance of Being Idle, Half The World Away, Wonderwall, v přídavku pak Go Let It Out a Don’t Look Back In Anger.

Foto: Lucie Levá

Noel Gallagher’s High Flying Birds opanovali sáýl Lucerny.

A jelikož zmíněnou atmosféru koncertu určily hned první skladby, ty další vedle nich nijak nevyčnívaly, pokud tedy nebudeme brát v potaz jejich popularitu. O písničkách z dílny Noel Gallagher’s High Flying Birds lze dokonce říct, že jim koncertní verze sluší mnohem více než studiové.

Gallagher není výjimečný zpěvák, jeho výraz je přesto veskrze příjemný a rockový. V Lucerně byla váha koncertu kladena ve velké míře i na kapelu, která se své role zhostila skvěle. Její zvuk byl mohutný, tažný, energický, přitom dostatečně čitelný a bez ohledu na to, které skladby právě zněly, i vyrovnaný.

Foto: Lucie Levá

Noel Gallagher si koncert užíval.

Publikum Gallaghera přijalo jako toho, jenž byl u skupiny Oasis, což mu dávalo aplausem najevo v okamžicích, kdy zněly písně té kapely, ovšem též i coby umělce, jenž se vydal svou cestou a písničky, které ji lemují, rozhodně nejsou k zahození.

Pódium bylo prosté kulis, jeho podobu měnila jen hra světel. Gallagher mezi písněmi mnoho nehovořil, nechával koncertu spád, který měl brzy bezprostřední atmosféru klubového vystoupení. V tom duchu se pak nesl až do samotného závěru, kdy propocení diváci odlepili trička od svých kůží a vydali se na cestu domů. Možná jim v hlavách zněl i příjemný indie rock předskakujících Britů Blossoms, kteří sobotní večer v Lucerně otevřeli.

Noel Gallagher’s High Flying Birds
Velký sál Lucerny, Praha, 14. dubna

 Hodnocení: 90%

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám