Hlavní obsah

Divadelní premiéry týdne přinášejí i imerzivní divadlo

Právo, Radmila Hrdinová

Divadelní spolek Pomezí chystá 11. dubna premiéru imerzivní inscenace Dům v jabloních do Winternitzovy vily na pražském Smíchově. Vila, jež je poslední realizovanou stavbou Adolfa Loose, patřila rodině pražského právníka Josefa Winternitze, deportované za války do Terezína a poté do Osvětimi.

Winternitzova vila se stane dějištěm imerzivní inscenace Dům v jabloních divadelního spolku Pomezí.

Článek

Pro Pomezí je to již pátý projekt imerzivního divadla, jemuž se soubor soustavně věnuje. Diváci budou mít možnost po vlastní ose prozkoumávat prostor vily a odkrývat osudy sedmi postav, odvíjející se v roce 1933 od vernisáže výstavy. Režii projektu má Lukáš Brychta a Štěpán Tretiag.

Román pod názvem Konec starých časů napsal kromě Vladislava Vančury i Jaroslav Žák, autor nesmrtelných románů ze studentského života. Líčí v něm život fiktivního městečka Pepův Týnec nad Lesem uprostřed únorových událostí roku 1948. Spíše než o politiku v něm jde o lidské charaktery a hloupost, vše v duchu satiry Haškovy i pábitelství Hrabalova a Škvoreckého. Dramatizaci románu z pera Tomáše Syrovátky uvádí činohra libereckého Divadla F. X. Šaldy ve světové premiéře jako osobitý příspěvek k letošnímu roku české státnosti. Premiéra v režii uměleckého šéfa souboru Šimona Dominika se koná 13. dubna v Malém divadle v Liberci.

Francouzskou komedii s názvem Kdo je pan Schmitt? uvede v české premiéře 13. dubna činoherní soubor brněnského Národního divadla v režii Jany Kališové na scéně Mahenova divadla. Hra Sébastiena Thierryho nabízí kromě odpovědi na titulní otázku i smích a zamyšlení nad absurditou života.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám