Hlavní obsah

Muchova Slovanská epopej byla vloni třetí nejnavštěvovanější výstavou světa

Výstava obrazů českého malíře Alfonse Muchy Slovanská epopej v japonské metropoli Tokiu byla v loňském roce třetí nejnavštěvovanější výstavou výtvarného umění na světě. Uvedl to časopis The Art Newspaper, který sestavil žebříček nejpopulárnějších expozic podle průměrného denního počtu návštěvníků.

Foto: Petr Horník, Právo

Slovanská epopej

Článek

Muchova monumentální plátna s mytologickými výjevy byla v minulém roce vystavena v Národním centru umění v Tokiu po tři měsíce. Celkem je podle zmíněného časopisu zhlédlo 657 350 lidí, přičemž denní průměr byl 8505 návštěvníků.

Nejvíce zájemců denně přitahovala loni výstava děl japonského sochaře z přelomu 12. a 13. století s názvem Unkei: Mistr buddhistického sochařství, která byla k vidění rovněž v Tokiu. Průměrná denní návštěvnost přesahovala 11 000 lidí, výstava byla ale otevřena kratší dobu, takže celkový počet návštěvníků byl 600 439, což je nižší číslo než v případě Muchovy Slovanské epopeje.

Na druhém místě žebříčku skončila pařížská výstava obrazů impresionistů a postimpresionistů, které před revolucí v roce 1917 shromáždil ruský sběratel Sergej Ščukin. Ščukinova sbírka je považována za jednu z nejvýznamnějších soukromých sbírek moderního umění na světě. Do budovy Nadace Louise Vuittona v Paříži se na obrazy slavných mistrů, jako je Henri Matisse, Pablo Picasso či Paul Cézanne, přišlo podívat více než 1,2 miliónu lidí a denní průměr návštěvníků byl 8926.

V první desítce je rovněž například další tokijská výstava představující díla výstřední současné výtvarnice Jajoi Kusamaové, která bývá označována za pokračovatelku pop artu, či výstava v brazilském Riu de Janeiro věnovaná nizozemskému uměleckému hnutí De Stijl a jeho zástupci, průkopníkovi abstraktního malířství Pietu Mondrianovi. Časopis upozorňuje, že tato výstava byla pro návštěvníky přístupná zdarma.

Tři z výstav, které se dostaly do první desítky, prezentovalo Guggenheimovo muzeum v Bilbau, které sídlí ve známé extravagantní budově navržené americkým architektem Frankem Gehrym.

Deset nejpopulárnějších výstav roku 2017 podle průměrné denní návštěvnosti:
1. Unkei: Mistr buddhistického sochařství, Národní muzeum v Tokiu
2. Ikony moderního umění: Ščukinova sbírka, Nadace Louise Vuittona, Paříž
3. Alfons Mucha, Národní centrum umění, Tokio
4. Painters' Painters, galerie Saatchi, Londýn (zdarma)
5. Jajoi Kusamaová: Moje věčná duše, Národní centrum umění, Tokio
6. Mondrian a De Stijl, Kulturní centrum Brazilské banky, Rio de Janeiro (zdarma)
7. Ken Jacobs: Hosté, Guggenheimovo muzeum, Bilbao
8. Bill Viola: Retrospektiva, Guggenheimovo muzeum, Bilbao
9. Georg Baselitz: Hrdinové, Guggenheimovo muzeum, Bilbao
10. Van Gogh a roční období, Národní galerie státu Viktorie, Melbourne

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám