Hlavní obsah

RECENZE: Houbařka by si dobře rozuměla s hrdinkou románu Do tmy

Právo, Lucie Zelinková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Překladatelka a prozaička Viktorie Hanišová debutovala před třemi roky ryze pozitivně přijatým románem Anežka. V něm se věnovala tématu mateřství a rasových předsudků. Svou vysokou úroveň si autorka udržela i v textu druhém. Houbařka právě vychází v brněnském nakladatelství Host.

Foto: nakladatelství Host

Obal knižní novinky.

Článek

Pětadvacetiletá Sára žije na rozpadající se rodinné chalupě na Šumavě. Živí ji invalidní důchod pro její psychické problémy z minulosti a od jara do podzimu každodenní sběr hub. Každé ráno vyráží na dlouhou túru, aby zásobila tamní hospůdku. Už sedm let dělá denně totéž.

Od matčiny smrti, která s ní zdánlivě nijak neotřese, se však začnou věci nenápadně měnit. Skrze hlavní vyprávěcí linku, v níž Sára vykonává rutinu, živoří a strachuje se o budoucnost, proplouvají na povrch stíny z minulosti, jednotlivé střípky, které utvářejí pozadí Sářina rodinného života.

Postupně odkrýváme událost, o níž Sára hovoří jako o své „nehodě“ a která jednoznačně rozdělila její život na před a po, na dětství a zbytek života.

Svou hlavní hrdinkou i prostředím, do něhož autorka děj zasadila, může kniha místy silně připomínat román Anny Bolavé Do tmy. Prostředí hor, luk a lesů, pevné sepětí s přírodou, jejíž přívětivost přímo souvisí s přežitím hrdinky, neboť v obou případech jsou ženy závislé na její hojnosti, protože je obě živí – jednu sběrem hub, druhou bylin. Obě jsou ve svém oboru mistryněmi, obě se straní okolí a jakožto poustevnice jsou pro něj podivínkami a jedna jako druhá si uvnitř nesou něco ryze bolestného.

Houbařka se nese v lehce meditativním duchu, neboť myšlenkovým tokům a spíše ojedinělým dialogům dominují popisy přírody, vzpomínky na dětství strávené v Pošumaví a rozsáhlé a detailní komentáře k říši hub.

Dějová zápletka není složitá, postupně odhalujeme rodinné tajemství, přičemž přestože je vcelku předvídatelné, co se ve finále stalo, Hanišová velmi umně udržuje napětí i pozvolnou a nenásilnou dynamiku celého textu. Zároveň z textu vystupuje určitý kontrast v souvislosti s krajinou – pro toho, kdo tu sám přebývá po celý rok, je přežití na Šumavě otázka někdy až drsného boje, s tím kontrastují pohodlní turisté, kteří přijíždějí v outdoorovém oblečení, vybaveni auty a mobily, popřípadě osuškami určenými k opalování.

Houbařka, která by při troše dobré vůle mohla posloužit i jako příručka ke sběru hub, je velmi zdařilým románem. Zároveň nejen pro své téma by ve světě mohla hrdě sloužit jako reprezentativní kousek dobré současné české literatury.

Viktorie Hanišová: Houbařka

Host, 309 stran, 299 Kč

Celkové hodnocení 85 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám