Hlavní obsah

Zemřel herec Vlastimil Bedrna, daboval i Homera Simpsona

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Divadelní a filmový herec i dabér Vlastimil Bedrna zemřel ve věku 89 let. Byl spoluzakladatelem Divadla Rokoko.

Vlastimil Bedrna v pohádce Co takhle svatba, princi?Video: Česká televize, .

 
Článek

Vlastimil Bedrna hrál mimo jiné i ve filmech Limonádový Joe aneb Koňská opera, Božská Ema nebo Jáchyme, hoď ho do stroje.

Narodil se v roce 1929 v Praze. Vystudoval DAMU a působil v Městském divadle v Mladé Boleslavi. Později odešel do Prahy, kde od roku 1957 spoluvytvářel tvář Divadla Rokoko. Komediální výstupy připravoval také s Darkem Vostřelem a Jiřím Šaškem.

Foto: Profimedia.cz

Vlastimil Bedrna na archivní fotografii

V sedmdesátých letech odešel do Divadla Na Zábradlí, kde exceloval ve známých hrách jako Don Juan, Revizor, Hlučná samota a Bratři Karamazovi. Po revoluci hrál ještě v Divadle pod Palmovkou.

Foto: Česká televize

Pohádka Ať přiletí čáp, královno!

Ve vedlejších rolích se uplatnil v televizi – v seriálu Robot Emil a v pohádkách (Co takhle svatba, princi? nebo Ať přiletí čáp, královno!). U filmu se objevoval od šedesátých let, na role ale moc velké štěstí neměl. Hrával ty menší. Ke známým filmům patří Božská Ema, Pozor, vizita!, Limonádový Joe aneb Koňská opera a Svatby pana Voka.

Foto: Česká televize

Malý pitaval z velkého města

Výrazně se ovšem zapsal v dabingu. Za celoživotní mistrovství dostal Cenu Františka Filipovského (2005). Nadaboval třeba seriály Simpsonovi (Homer), Rychlá rota a Příhody dráčka Soptíka.

Nejslavnější filmy a seriály:

Simpsonovi (dabing)

Božská Ema

Pozor vizita

Limonádový Joe aneb Koňská opera

Arabela

Jáchyme, hoď ho do stroje

Reklama

Výběr článků

Načítám