Hlavní obsah

Filmový dokument přiblíží osudy Čechoslováků ve vietnamské válce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Málo známé osudy českých a slovenských vojáků bojujících po boku Francouzů a Američanů v Indočíně a Vietnamu zachycuje ve svém právě dokončeném filmu Pochoduj nebo zemři režisér a producent Michael Kaboš. Hodinový dokument vzniklý v česko-slovenské distribuci by měl mít premiéru na festivalu Kino na hranici, který se odehraje v Českém Těšíně na přelomu dubna a května. Konflikt charakteristický velkou krutostí a utrpením civilistů trval dvě desítky let.

Foto: Profimedia.cz

Válka ve Vietnamu

Článek

„Z každé etapy jsme našli někoho, kdo měl svůj příběh a vyprávěl část té historie,” řekl Kaboš. Film vznikal v koprodukci české a slovenské veřejnoprávní televize a slovenské společnosti Media Film. Na námětu se vedle Kaboše podílel historik Ladislav Kudrna, který dnes působí v Ústavu pro studium totalitních režimů a který se působení Čechoslováků jako příslušníků francouzské cizinecké legie v Indočíně i jako příslušníků armády Spojených států amerických ve Vietnamu věnuje odborně.

„Společně s novinářem Luďkem Navarou a dramaturgem České televize jsme dali do kupy námět, trochu se to zredukovalo a zaměřili jsme se na ty, kteří bojovali za Francouze a Američany,” uvedl Kaboš. Podle něj jde o jediný film, který tohle téma zpracovává.

Ve svém dokumentu se věnuje mapování celého konfliktu, kterému předcházela ještě indočínská válka. Konflikt mezi francouzskou koloniální správou a komunistickou Ligou za nezávislost Vietnamu známý také jako První válka v Indočíně, trval mezi lety 1945 a 1954. Během ní sloužilo v cizinecké legii asi 2000 Čechoslováků a je považována za ozbrojený konflikt s největší účastí Čechoslováků od druhé světové války. Jako druhá válka v Indočíně se označuje válka ve Vietnamu v letech 1955 až 1975. Válečný konflikt se odehrával i v sousedním Laosu a Kambodži. USA se při něm snažily bránit šíření komunismu v proamerickém jižním Vietnamu, který bojoval proti svému severnímu komunistickému sousedovi.

Válku provázel vysoký počet obětí a extrémní míra násilí postihující jak bojující strany, tak civilisty. Během války v USA rostla popularita mírových hnutí a nakonec převážil odpor k válce. Vláda USA nakonec své vojáky stáhla, vítězem se stal Severní Vietnam a země se sjednotila v jeden socialistický stát. Válka má velkou odezvu v americké literatuře a filmu.

Chystá i Štefánika

Kaboš působí v produkční společnosti Kabos Film, která navazuje na rodinnou filmařskou tradici. K jejím snímkům patří Barvy písku, časosběrný dokument o osudech rodiny slovenské zdravotní sestry uprostřed války v Libyi nebo Všechny moje děti o katolickém knězi Mariánu Kuffovi a jeho misi v romských osadách na Slovensku.

S režisérem Noro Držiakem Kaboš právě pracuje na celovečerním filmu o osudech Milana Rastislava Štefánika. Bude se jmenovat Cesta do nemožna a nejen názvem odkazuje k průkopníkovi kinematografie Georgesu Méliésovi. Podle Kaboše je jeden ze zakladatelů československého státu hrdinou blízkým Indianu Jonesovi, chtějí jeho osobnost tedy představit hlavně mladým divákům netradičně. Film vzniká s živými herci, ve výsledku ale bude animovaný. Premiéru by měl mít snímek příští rok na jaře, u příležitosti stého výročí Štefánikovy smrti.

Reklama

Výběr článků

Načítám