Hlavní obsah

Kafkovu Proměnu je teď možné prožít ve virtuální realitě

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co má společného virtuální realita a Franz Kafka? Pražská literární ikona inspirovala projekt Proměna VR v Goethe-Institutu. Přímo na břehu Vltavy si tak můžete od 24. ledna vyzkoušet, jak se cítil Řehoř Samsa, když se proměnil v brouka ve světoznámé povídce.

Foto: Goethe Institut

Proměňte se v brouka jako Kafka.

Článek

V prvním patře Goethe-Institutu vznikne simulovaný pokoj Řehoře Samsy. Proměníte se v brouka, nastražíte tykadla a můžete se virtuálně pohybovat po Řehořově pokoji, zatímco vás otravuje rodina a šéf, stejně jako ve slavné Kafkově próze.

„Prostorová instalace PROMĚNA VR vznikla ve spolupráci s českým startupovým týmem kolem uměleckého vedoucího a režiséra Prague Film School Miky Johnsona a v pražském Goethe-Institutu do ní můžete zdarma vstoupit až do 31. března,“ podotknul Tomáš Moravec z Goethe Institutu.

„Fantastická prostorová instalace PROMĚNA VR představí originální dílo světové literatury, ovšem přenesené do virtuální reality, v níž hlavním hrdinou už není Řehoř Samsa, ale vy,“ vysvětlil programový ředitel Goethe-Institutu Jakob Ráček.

Nabízí se také virtuální tour s Reinerem Stachem, autorem oceňované Kafkovy biografie (její druhá část Kafka – Roky rozhodování vyšla v nakladatelství Argo). Virtuální Reiner Stach představí nejen Kafkovo dílo, ale poukáže rovněž na fakt, že pražský spisovatel Franz Kafka je vlastně duchovním otcem virtuální reality. „Jakožto nadšený návštěvník kina a stereoskopických obrázků si totiž už před sto lety představoval, že jednou dvourozměrný obraz splyne s prostorovým efektem a vytvoří novou, zcela iluzorní realitu,“ vysvětluje Reiner Stach.

Goethe-Institut dále promítne nejoblíbenější krátké filmy Franze Kafky, o kterých psal ve svých denících a dopisech. Kafkovské kino můžete navštívit 30. ledna, 14. února, 13. a 20. března.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám