Hlavní obsah

Tiché vůně slov se stébly trávy

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyšly dvě obsáhlé básnické sbírky zralých vrstevníků, profesí novinářů, jejichž talent i životní rozhodnutí je vyslaly rozdílnými cestami. Přesto se textař a autor mnoha rozhlasových pořadů František Novotný a spisovatel věnující se celoživotně i tvorbě pro děti Michal Černík vždy projevovali jako svébytné osobnosti.

Foto: Kmen

Obal knižní novinky Michala Černíka

Článek

Novotný ve své desáté publikaci Tichá vůně slov (Radioservis, 160 stran, 259 Kč), opět s ilustracemi Jiřího Andrleho, svírá v širokém objetí rodinu a třeba i odkaz dědečka, který v hasičské uniformě vyznal babičce lásku, a také múzy, jimž vděčí za mnohé. Vnímá neplechy, hlavně však věří v naději čerpanou s vědomím zázemí a inspirace Pána na nebi. Nezlomen zákeřností světa vnímá každou situaci jako výzvu k opravdu lidskému chování.

Foto: Radioservis

Obal knižní novinky Františka Novotného.

Raduje se z přátelství vzorů a přátel, jako byli či jsou Miroslav Horníček, František Nepil, Leoš Janáček, Karel Čapek, František Hrubín, ale i Václav Hudeček nebo Jan Petránek. O tom všem vypovídá obdivuhodně obrazným slovem plným melodiky, s kouzlem přirozeného rýmu. Básník zrozený v kolébce, svěcené Jaroslavem Seifertem. Rád se pro motivy vrací do dávných chvil.

Michal Černík vydal knihu Stébla (Kmen, 264 stran, 199 Kč). Bolestně vnímá slepotu a nespravedlnost světa, vyslovuje se proti lidem, kteří vyškrtli zítřek, a přiznává se, že je jenom srozumitelnou ozvěnou světa, jemuž stále víc nerozumí.

Už dávno si nečiní nároky zalíbit se všem. Nesmyslné příkazy neplnil a stojí po boku těch, kteří ruší svět ze spánku. I jeho oslovují přátelé a vzory Jan Ryska nebo Walt Whitman. Nadějí mu jsou obilná zrna těhotná budoucností a třeba jen stéblo trávy položené přes propast.

Některá čtyřverší nesou rysy aforismů, jak chce básník jednoduše a úderně vyslovit smysl svého pohledu. Často je uzavřený sám do sebe, odkud hledí na svět. Přesto nabízí občanskou naději.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám