Hlavní obsah

Šanci na cizojazyčného Oscara má Odnikud i Čtverec, Češi ani Angelina neuspěli

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V užším výběru na Oscara za neanglicky mluvený film není zastoupen český film a nedostala se tam ani Angelina Jolie se svým kambodžským dramatem First they killed my father. Jedním z favoritů bude zřejmě německé drama Odnikud.

Foto: KVIFF

Diane Krugerová v hlavní roli filmu Odnikud

Článek

Odnikud je drama Fatiha Akina, které akčním a atraktivním stylem pitvá bolestivou hnisající ránu nefunkčního německého multi-kulti. Němka Katja (Diane Krugerová) má za manžela vlažného muslima, který se zajímá spíš o kšeft než o modlení, přesto se však stane i se svým dítětem obětí atentátu. S nejvyšší pravděpodobností jsou pachateli nacisti, kteří vyráběli bomby v garáži. Všichni to tuší, ale u soudu to nejde lehce prokázat.

Katja se nachází na hranici psychického zhroucení a vydává se do osamělého boje proti nacistům i korektním úřadům. Její nejsilnější zbraní je zoufalství. Nemá co ztratit.

Foto: Film Europe

Claes Bang ve filmu Čtverec (režie: Ruben Östlund, 2017)

Slušné šance má i švédský Čtverec, komedie Rubena Östlunda o cynickém chlápkovi a pomatené politicky korektní společnosti. Film oceněný na Evropských filmových cenách i v Cannes se už promítal také v ČR. Hlavní hrdina Christian je kurátor prestižního muzea, machýrek a tak trochu slizoun. Příliš se stará o své oblečení a image, je bohatý, namyšlený, jezdí v cool elektrickém autě a hraje roli západního liberála, který citlivě vnímá sociální problémy. Ve skutečnosti ale narcis pohrdá všemi - imigranty i švédskými kolegy v práci.

Jeho dokonalý supersvět se hroutí, když se v práci zvrhne PR kampaň v katastrofu. Brutální provokaci s fiktivním zabitím malé holčičky prostý lid nechápe a žádá, aby padaly hlavy.

Dále se do užšího výběru na Oscara propracovalo Rusko (Nemilovaní), Chile (Fantastická žena), Maďarsko (O těle a duši), Izrael (Foxtrot), Libanon (Urážka), Senegal (Félicité) a JAR (Poranění).

Reklama

Výběr článků

Načítám