Hlavní obsah

Znovuobjevené poslední dílo da Vinciho jde do aukce

ČTK, BBC, brw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatím poslední objevený obraz renesančního umělce Leonarda da Vinciho bude dražit aukční síň Christie’s v New Yorku. Dílo zobrazující Ježíše Krista pojmenované Salvator Mundi (Spasitel světa) je považováno za největší umělecký objev 21. století. O výjimečnosti svědčí i cena: odhady udávají hodnotu 100 miliónů dolarů (2,2 mld. Kč).

Foto: Archiv, Právo

Da Vinciho dílo Salvator mundi (Spasitel světa)

Článek

Leonardo da Vinci (1452–1519) namaloval kolem dvou desítek obrazů. Do dnešní doby se podle expertů dochovalo jen 15 či 16 pláten, z nichž pouze Salvator Mundi je v soukromém vlastnictví. Předpokládá se, že jeho majitelem je ruský miliardář Dmitrij Rybolovlev, který za něj podle webu artnet.com zaplatil 127,5 miliónu dolarů.

Salvator Mundi vznikl kolem roku 1500. Poprvé byl jako dílo uveden na soupisu sbírky z majetku Karla I. Stuarta, sestaveném po králově popravě v roce 1649. Dílo – od té doby v majetku koruny – ale počátkem 18. století zmizelo. Objevilo se až v roce 1900 jako obraz Leonardova následovníka Bernardina Luiniho s četnými přemalbami.

V Ženevě k mání růžový diamant

V roce 1958 bylo na aukci Sotheby’s prodáno za 45 liber a opět zmizelo. Salvator Mundi se znovu objevil až v roce 2005 na jedné aukci v USA a o dva roky později byl restaurován. Naposledy obraz změnil majitele v roce 2013. Aukce Christie’s v Rockefellerově centru začne ve čtvrtek v jednu hodinu našeho času. Salvator Mundi bude dražen jako devátá položka.

Aukční síň Christie’s dražila i jiný unikát - tentokrát v Ženevě. Ve středu byl ke koupi růžový diamant Le Grand Mazarin. Tento 19karátový kámen se vydražil za 14,5 miliónu dolarů (asi 314 miliónů Kč) včetně daně a aukčních přirážek.

Le Grand Mazarin byl objeven v 17. století v Indii. Jméno dostal po francouzském kardinálu Julesi Mazarinovi, který byl jeho prvním majitelem. Od té doby zdobil čtyři francouzské krále, čtyři královny, dva císaře a dvě císařovny. Nyní patřil soukromému sběrateli, který si nepřál zveřejnit své jméno. Nově jej získal rovněž anonymní kupec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám