Hlavní obsah

Hendrixova i McCartneyho kytara na prodej. Připravte si desítky miliónů

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aukční síň Guernsey's z New Yorku přišla s pěkným tipem na vánoční dárek. Své blízké můžete potěšit kytarou, na kterou zaručeně hrál génius Jimi Hendrix či zakladatel Beatles Paul McCartney. Bude to ale chtít hypotéku, nástroj od špičkového kytaristy může přijít na desítky miliónů korun.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V New Yorku se budou dražit kytary Jimiho Hendrixe, Paula McCartneyho či MadonnyVideo: Reuters

 
Článek

Takový dárek určitě udělá velkou radost, např. Fender Stratocaster, na který Hendrix hrál ve Woodstocku, se už dříve prodal za zhruba 50 miliónů korun.

Podle odborníků jsou absolutně nejhodnotnější kytary právě od Hendrixe, členů Beatles, Rolling Stones a Erika Claptona. Britský „kytarový bůh“ Clapton je prý rekordman. Přestože jeho nástrojů koluje v aukcích hodně, prodá je bez problémů za částku blížící se miliónu dolarů.

Tyto nástroje neztrácejí hodnotu, naopak z dlouhodobého hlediska jsou stále dražší. Pokud navíc umělec zemře, vystřelí jejich cena ještě výš.

Foto: Sony Music

Jimi Hendrix na snímku ze 60. let

„Pěkně pestrobarevná kytara, je to Guild se spoustou nálepek,“ popsal Hendrixův nástroj Arlan Ettinger z aukční síně Guernsey's. Dodal, že na něj hrál v Miami, když tam rockový festival zpustošil prudký déšť. Hendrix si ale stejně chtěl zahrát, tak s kolegy i fanoušky odešli do blízkého hotelu a prostě si tam v suchu jamovali.

V nabídce je také omlácená baskytara, na kterou kdysi hrával Bruce Springsteen, nebo krásný nástroj, který si vybrala Madonna. Ten ale nefiguruje na vrcholu žebříčků nejvzácnějších kytar, protože znalci ji neuznávají.

Reklama

Výběr článků

Načítám