Hlavní obsah

RECENZE: Opravdu pestrá zámecká jazzová hostina

Právo, Ilja Kučera ml.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadmíru pestré menu nabídl v sobotu 17. ročník renomované hudební přehlídky Jazz a Little Otherwise v Lanškrouně. Jeho zakladatel a dramaturg Ilja Michalec čerpal z nejrůznějších jazzových zdrojů a velmi pestré bylo tentokrát i národnostní složení účinkujících.

Foto: Radek Lepka

Moderní jazz představilo Aga Derlak Trio polské klavíristky Agnieszky Derlak

Článek

Večer otevřel se svým New York Triem respektovaný český kytarista Libor Šmoldas. Vedle známé Moon River zazněla třeba jazzová adaptace Snu lásky z filmu Kmotr nebo pocta Dizzymu Gillespiemu od jehož narození právě ten den uplynulo sto let.

Vyprodaný sál pak neméně okouzlilo vystoupení dívčí vokální trojice Hot Sisters s doprovodným triem. Skvěle sezpívané dívky oživily kouzlo swingu třicátých let s nádechem moderního cítění a pobavily přítomné vtipnými písněmi z autorské dílny záhadné babičky dvou sester.

O další chod se pak postaral italský pianista Roberto Magris s legendární českou rytmikou František Uhlíř (kontrabas) a Jaroslav Helešic (bicí). Jejich formace The Muh Trio nabídla prvotřídní instrumentální jazz, hráčsky vybroušený stejně jako melodicky a harmonicky zajímavý.

S českými hudebníky v čele s pianistou Markem Novotným se pak v Lanškrouně představil americký zpěvák Michael Mayo. V jeho vystoupení zazněly latina i scat, adaptace Beatles nebo nápadité experimenty s beatboxem a zpěvovými motivy nahrávanými do smyček přímo na pódiu.

O finále se poté postarala nastupující hvězda polského jazzu - klavíristka Agnieszka Derlak se svým Aga Derlak Triem a vydatnou porcí brilantního a posluchačsky náročného moderního jazzu. Svým 17. ročníkem tedy Jazz a Little Otherwise potvrdil vysokou úroveň a mimořádnou pozici, jaká mu už řadu let mezi tuzemskými hudebními festivaly patří.

Festival Jazz a Little Otherwise
zámek Lanškroun, 21. října

Celkové hodnocení: 90%

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám