Hlavní obsah

RECENZE: Jak láska porazila internet

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ze závislosti teenagerů na internetu a neschopnosti navazovat lidské vztahy si utahuje komedie Martina Koppa Bajkeři. Skupina kluků se v ní vydává pod vedením macechy (Hana Vagnerová) na nedobrovolný cyklovýlet.

Ukázky z filmu BajkeřiVideo: Falcon

 
Článek

Scenárista Petr Kolečko Bajkery napsal vcelku dobře. Vymyslel výrazné klukovské postavy, praštěné tím či oním způsobem, aby měl podhoubí pro spory a bizarní hádky. Jeden předstírá, že je homosexuál, aby mu vynášel jeho internetový módní pořad, druhý hraje fantasy hry a otec mu vytýká, že je nenormální, protože se nedívá na porno. Třetímu chlapci připsal závislost na sociálních sítích. Má prý „sedmnáct přítelkyň“, mimo internet ale žádnou reálnou ženu v životě neviděl.

Postavy dívek jsou oproti nim nudnější a pasivnější. Osobitost se jim moc vtisknout nepodařilo (nebo nestihlo). Jejich úkolem je čekat, až je někdo bude balit, což se vzhledem k charakteristice hlavních hrdinů dlouho nedaří. Kdyby jedna z nich nebyla Slovenka a jedna černoška, daly by se od sebe jen těžko odlišit.

Foto: Roman Černý

Hana Vagnerová a její svěřenci Adam Mišík a Jan Komínek.

Foto: Roman Černý

Hana Vagnerová má ke kolu veskrze kladný vztah.

Foto: Roman Černý

Na kole lze potkat hezčí dívky než ve virtuálním světě.

Naopak hodně vděčná – až na nesmyslný gag s třískami v obličeji – je postava tupého trenéra (Pavel Nečas). Není možné přehlédnout, že Nečas je lepší a zkušenější herec než třeba milovník elfů a orků Adam Mišík, ovšem na druhou stranu má jeho postava ohromný potenciál už z podstaty – jde o známý typ bodrého a nablblého sportovce, který dělá machry, vyjadřuje se v příslovích a jeho hudební vkus je definován notně oslizlým hitem „Stánky“. Petr Kolečko tady dobře odpozoroval českou táborákovou realitu.

Cílem Martina Koppa bylo natočit nenáročnou letní komedii, která je navíc zaměřena hlavně na teenagery, takže v rámci žánru se dá říct, že funguje. Nápadů má při rozumné stopáži 95 minut tak akorát. Slušně se rozjede, ovšem ve výsledku zůstalo pár hluchých pauz, kde se asi měli diváci smát víc a déle, jenže se jen pousmějí.

Celkové hodnocení: 65 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám