Hlavní obsah

RECENZE: Velký trhák se nekoná. Podle předlohy Joa Nesbøho vznikl detektivní thriller Sněhulák

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Norský spisovatel Jo Nesbø je v současnosti nejpopulárnějším autorem detektivek. V jedenácti z nich, včetně Sněhuláka, vystupuje osobitý detektiv Harry Hole. Michael Fassbender je jeden z nejcharismatičtějších herců své generace a zasněžená severská krajina dokáže vytvořit atmosféru jako máloco jiného.

Foto: CinemArt

Michael Fassbender se s tímhle vrahem zapotil.

Článek

Švédský režisér Tomas Alfredson natočil ze spojení těchto nadějných předpokladů americký film Sněhulák, a aby to byla opravdu sázka na jistotu, vedle Fassbendera v roli Harryho Holea obsadil i do těch dalších hvězdy, jakými nesporně jsou Rebecca Fergusonová, Charlotte Gainsbourgová, Val Kilmer nebo Toby Jones. Velký filmový trhák z toho ale bohužel tak úplně nevyšel, byť vše výše napsané samozřejmě platí.

Film má až příliš dlouhou a dost nesoudržnou expozici, v níž se zbytečně přeskakuje z jednotlivých aktérů na druhé a napětí nahrazují nejasnosti. Navíc divák dlouho velmi dobře ví, co a proč se děje, protože film už v prologu de facto prozradí motivaci budoucího vraha, a diváka tak ochudí o jednu z hlavních linií pátrání. Hole ale příliš dlouho své nové kolegyni nevěří to, že staré a nové zločiny mají spojitost.

Skvostná je celková atmosféra filmu

A protože divák na rozdíl od něho ví, proč dotyčný vraždí, spíš než aby spolu s detektivem přemýšlel a hledal souvislosti, jen pátrá v mužských obličejích zúčastněných postav, která z nich je nejvíc podobná chlapci ze začátku filmu. Je totiž nad slunce jasné, že on je ten, kdo vyrostl ve vraha. A že mu žádná z postav ani trochu podobná není (to bychom znali vraha hned), je zase z vývojového hlediska přinejmenším divné.

Nicméně napětí nechybí přinejmenším co do počtu dalších obětí a skvostná je celková atmosféra filmu. Ač jde o americkou produkci, film se natáčel s využitím nového státního programu pobídek pouze v Norsku a tvůrci důkladně využili jeho lokality.

Od chladného městského stylu Osla po starobylý Bergen, rozkládající se na mořském břehu i mezi sedmi horami. Zasněžené pláně i štíty hor, led a mrazivý vzduch, který doslova čiší z plátna, výborně doplňují chlad řady postav a jejich vzájemných vztahů.

I herecky je film dobře obsazený od Fassbendera, který je pro fanoušky knih jistě velmi přijatelným Harrym Holem, přes obě hlavní ženské hrdinky až k Valu Kilmerovi.

Sněhulák
USA/ VB/ Švédsko 2017, 119 min. Režie: Tomas Alfredson, hrají: Michael Fassbender, Rebecca Fergusonová, Charlotte Gainsbourgová, Val Kilmer, Toby Jones a další.

Celkové hodnocení: 70 %

Reklama

Výběr článků

Načítám