Hlavní obsah

Dějiny Evropy vyšly jako komiks

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V novém doplněném vydání vychází Historie Evropy, ambiciózní a rozsahem ohromná česká publikace, která chce v 70 kapitolách seznámit děti a mládež s evropskou historií. Autorkou ilustrací i konečné podoby textu je Renáta Fučíková.

Foto: Práh

Historie Evropy

Článek

Na 448 stranách se publikace snaží zábavnou atraktivní formou poučit mladé čtenáře o základních pojmech a milnících dějin od doby kamenné až po Evropskou unii. Využívá prvky komiksu s bublinami a zároveň dole zachovává grafickou osu s hlavními událostmi daného období.

Stovky velkých ilustrací mohou dětskou duši oslovit. Text je spíš útržkovitý a kratší. Je jasné, že jedna knížka nemůže postihnout úplně všechno a bude u dětí vzbuzovat otázky - dospělí by měli s dětmi nad knihou diskutovat, mnohé bude třeba dovysvětlit.

Vedle různých bitev, převratů a katastrof se Historie Evropy chvályhodně snaží přiblížit také svět kultury a vědy, zde však občas naráží na limity komiksu. Opravdu není možné vystihnout tak komplexní abstraktní témata jako třeba Jungovo dílo pomocí obrázků a bublin vytržených z kontextu. Vyznívá to nesrozumitelně.

Romové ano, ale Němci ne

Publikace se stručně věnuje i židovské nebo romské problematice. Odvážně se pouští do líčení poválečného vývoje a období normalizace, byť jen velmi krátce. V té souvislosti překvapuje, že vůbec nezmiňuje odsun německého obyvatelstva. Když už zmiňuje i takovou okrajovost jako nezávislost Alžíru, neměla by spíš českým dětem vysvětlit, jak přímo tady u nás zmizely stovky obcí a přes 2 milióny lidí!?

Přesto je ojedinělá a vizuálně bohatá Historie Evropy přínosem. Děti může nalákat ke studiu dějin i tím, že se nesoustředí jen na činy a výroky panovníků, politiků či slavných osobností. Dozvídáme se i to, jak žili běžní lidé, nápadně často autorka kreslí celé rodiny, které vedou dialog.

V komiksovém hemžení tu a tam pobíhají děti, starostlivá matka je okřikuje a na jiné stránce vidíme agenta KGB, jak úkoluje soudruha, aby nenechal cizí novináře s nikým mluvit o samotě. Zatímco rudá Stalinova hlava vzkazuje, že nás pošle na Sibiř, nejvtipnější jsou dvě rodiny (zřejmě ze západní a východní Evropy) dívající se na různé, ale ve své podstatě vlastně stejně stupidní pořady. Jakoby autorka vzkazovala: Ať je u moci kdokoliv, většina lidí se stejně chce jen dívat na telenovely...

Reklama

Výběr článků

Načítám