Hlavní obsah

Festival Pražské křižovatky zahájí Irové

Právo, rh

U příležitosti nedožitých 80. narozenin Václava Havla se loni na Nové scéně pražského Národního divadla uskutečnil nultý ročník festivalu Pražské křižovatky, věnovaný divadlům ze zemí, kde jsou lidskoprávní otázky palčivější než kdekoliv jinde v Evropě. Letošní ročník otevře v pondělí představení Lippy irského souboru Dead Centre.

Foto: Vladimír Kiva Novotný

Inscenace Elity (SND) s Táňou Pauhofovou

Článek

Inscenace řeší záhadnou sebevraždu tří sester a jejich tety a klade otázku po možnostech zjištění pravdy a komunikace. Cílem festivalu je přihlásit se k jedné ze základních povinností Národního divadla, totiž všímat si bezpráví a vybízet k toleranci mezi lidmi.

Program představí několik zahraničních produkcí. Stěžejním bodem bude hudební, taneční i výtvarná inscenace Democracy in America světoznámého režiséra Romea Castellucciho. Ze Slovinska přiveze skupina Beton Ltd. inscenaci Ich kann nicht anders, jež se prostřednictvím černého humoru zabývá otázkou, co s vlastní existencí v globalizovaném světě. Inscenaci Riding on a Cloud, kombinující osobní a politickou rovinu, uvede libanonský výtvarník a divadelník Rabih Mroué.

Činohra Slovenského národního divadla zahraje inscenaci Elity v režii Jiřího Havelky, usilující o psychologický portrét lidí, kteří se během sametové revoluce dokázali jako první zorientovat v novém společenském zřízení. Inscenace si vysloužila standing ovation od diváků právě zakončeného festivalu Divadelná Nitra.

Představení budou česky a anglicky titulkována a po každém z nich se koná debata s tvůrci. Program festivalu doplní i diskuse, přednášky a workshopy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám