Hlavní obsah

Akrobaté ze souboru Cirk La Putyka proženou na jevišti herce z Dejvického divadla

Novinky, Kristýna Léblová
Praha

Akrobaté z českého slavného souboru Cirk La Putyka a herci z činoherního Dejvického divadla spojí své dovednosti v nově vznikající inscenaci Honey, která bude mít v holešovickém divadle Jatka 78 premiéru už 12. listopadu.

Akrobaté ze souboru Cirk La Putyka proženou na jevišti herce z Dejvického divadlaVideo: Novinky

 
Článek

Nápad na netradiční spojení vznikl před čtyřmi lety, realizace trvá rok. Herci se s akrobaty setkali už v květnu na týdenním zkoušení. „Dopadlo to dobře, jen pár zlomených žeber,“ žertoval na tiskové konferenci režisér Miroslav Krobot s tím, že herci nemají za úkol předvést, že se naučili kotoul, ale má takto vzniknout nový a unikátní zážitek pro diváka.

„Scénář jsme napsali s Lubošem Smékalem, vychází ze skutečné události, hlavní hrdinka se jmenuje Honey, ale nechci moc prozrazovat, snad jen to, že ten příběh se skutečně stal,“ řekl Novinkám Krobot, který se Smékalem spolupracoval už na scénáři k filmu Díra u Hanušovic.

Skandinávský říjen

Kromě inscenace Honey na diváky ale čeká mnohem více překvapení. O premiéry a zahraniční hosty nebude nouze. Hostovat budou přední cirkusové soubory jako Cirkus Cirkör, Circa, Burnt Out Punks, mim Thomas Monckton, Familie Flöz či oceňovaná show Backbone australského kolektivu Gravity Myths.

Během října se na Jatkách 78 vystřídají tři špičkové soubory skandinávského nového cirkusu. Největším lákadlem bude česká premiéra cirkusu Cirkör, jehož členové nejednou vyprodali Letní Letnou. Stejně jako ohnivý soubor Burnt Out Punks, který festival před lety otevíral. Pro rodiny s dětmi zahraje finský Clunker Circus v režii Maksima Komara.

„Skandinávské skupiny zde budou mít světovou premiéru, určitě bych rád diváky pozval na ně, protože tohle se v blízké době znovu opakovat nebude,“ tvrdí ředitel divadla Jatka 78 Štěpán Kubišta s tím, že pevný program má divadlo až do června příštího roku.

Chyba jako ústřední motiv

Třetí sezónu Jatek 78 otevře už 18. září premiéra Víta Neznala, který poprvé představí projekt Chyba zabývající se tématem omylů a chyb při vzniku a během divadelního představení. Artisti jsou ze Švýcarska, Česka, Slovenska a Francie.

„Představení vznikalo asi dva roky. Je to na pomezí pohybového divadla a nového cirkusu. Diváci se mohou těšit na závěsnou akrobacii na laně a hrazdě a na pohybově taneční sekvence a zároveň i činoherní,“ prozradil Novinkám Neznal.

Ukázku z inscenace Chyba můžete zhlédnout ve videu.

Reklama

Výběr článků

Načítám