Hlavní obsah

Studentského Oscara získal český film

Právo, kul, míš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krátký film Kdo je kdo v mykologii režisérky Marie Dvořákové byl zvolen Americkou filmovou akademií jako jeden ze tří vítězů studentských Oscarů v kategorii hraných filmů.

Foto: Czech Film Center

Snímek z oceněného filmu Kdo je kdo v mykologii.

Článek

Navzdory názvu jde o filmovou hříčku o mladém hudebníkovi, kterému se na chvíli obrátí život vzhůru nohama, když se po taneční zábavě ocitne v podivném pokoji, kde plesnivé skvrny na zdech mění tvary a lákají ho blíže poznat krásu ženského těla a objevit svět erotiky.

Akademie ocenila ve 44. ročníku studentských Oscarů 17 filmů v sedmi kategoriích. Celkem bylo do soutěže přihlášeno 1 587 filmů, z toho 267 z amerických a 89 ze zahraničních filmových škol a univerzit.

V minulosti vyhráli studentského Oscara například Cary Fukunaga, John Lasseter, Spike Lee, Trey Parker nebo Robert Zemeckis, z Čechů pouze v roce 1989 Jan Svěrák se svým krátkým filmem Ropáci.

Nominováni byli ještě Miloš Zábranský (1982, Horečka všedního dne), Aurel Klimt (1998, Krvavý Hugo), Václav Švankmajer (2000, Test) a Ondřej Hudeček (2016, Furiant). Kdo je kdo v mykologii je absolventský film Dvořákové na newyorské Tisch School of the Arts, natočen byl v koprodukci České republiky a USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám