Hlavní obsah

Gary Oldman se proměnil v Churchilla

Právo, Jiří Štraub

Devětapadesátiletý herec anglického původu Gary Oldman se představí v pro někoho možná překvapivé roli. V nejnovějším filmu režiséra Joea Wrighta Nejtemnější hodina ho budeme mít možnost vidět jako premiéra Spojeného království Winstona Churchilla. Snímek se objeví v tuzemských kinech 11. ledna 2018.

Foto: ČTK

Herec Gary Oldman.

Článek

Film bude zaměřen především na stěžejní okamžiky v začátcích druhé světové války a představí Churchilla čelícího hrozbě v podobě Adolfa Hitlera.

„Pracoval jsem s uměleckým maskérem. Pak přišel další proces – fyzikální transformace. Udělají vám odlitek obličeje a dají mu tvar. Je to série kroků,“ vysvětloval v rozhovoru pro web LRM Online Oldman, který se pro roli britského premiéra změnil k nepoznání.

„Byly tu i více churchillovské verze, ale v tom make-upu bych se ztratil, tak jsme to uhladili. Proces trval přes osm měsíců,“ dodal herec.

Oldman byl jednou nominovaný na Oscara, a to v roce 2012 za Nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli ve snímku Tomase Alfredsona Jeden musí z kola ven. Nominaci ale tehdy ve vítězství neproměnil. Role Winstona Churchilla pro něj také může znamenat příležitost si Cenu akademie konečně odnést.

Podobné ambice může ostatně mít i režisér Joe Wright, který má sice na kontě Filmovou cenu Britské akademie za adaptaci románu Jane Austenové Pýcha a předsudek, ale i pro něj by se jednalo o prvního Oscara.

Naděje na prestižní filmová ocenění a ani obdivuhodná transformace Garyho Oldmana nejsou zdaleka jedinými zajímavostmi připravovaného snímku. Jeden čas se mluvilo o tom, že v Nejtemnější hodině bude mít svou poslední roli John Hurt, který v průběhu natáčení, 25. ledna 2017, zemřel v sedmasedmdesáti letech na rakovinu.

Slova Garyho Oldmana ale Hurtovu účast ve snímku vyvracejí. „Bohužel, John se tím nikdy nepročetl. Procházel totiž zrovna nějakou léčbou,“ sdělil webu Yahoo! Movies.

Hurt měl ve filmu ztvárnit premiéra Nevillea Chamberlaina, kterého hraje Ronald Pickup.

Reklama

Výběr článků

Načítám