Hlavní obsah

Muslimští umělci ruší koncerty v Berlíně, protože festivalu dal pár eur Izrael

Novinky, Stanislav Dvořák

Za absolutně neúnosnou označila německá ministryně kultury Monika Grüttersová kampaň muslimských umělců, kteří bojkotují mezinárodní festival v Berlíně. Protože na festival Pop-Kultur bezvýznamnou částkou přispěl kulturní odbor izraelského velvyslanectví, ruší slíbená vystoupení.

Foto: www.pop-kultur.berlin

Hello Psychaleppo zrušil vystoupení, oznámily stránky festivalu.

Článek

Festival má rozpočet přes milión eur. Pořadatelé netušili, že symbolická pomoc na letenky pro muzikanty, která dělá podle serveru Spiegel.de pouze 500 eur, vyvolá takovou hysterii.

DJ Hello Psychaleppo ze Sýrie, tuniská zpěvačka Emel Mathlouthiová nebo skupiny Oranssi Pazuzu a Young Fathers ruší svá vystoupení. Bojkot vyvolala organizace BDS (Boycott, Divestment, Sanctions), která si dala za cíl bojkotovat jakékoli kulturní akce, kde má nějaký vliv Izrael. BDS aktivně podporuje také slavný Roger Waters z Pink Floyd. Společně organizovali třeba kampaň proti koncertu Radiohead v Izraeli.

Foto: Aerofilms

Roger Waters se vrátil ke svému největšímu dílu.

Pořadatelé berlínského festivalu vydali prohlášení, kde apelují na dialog mezi umělci a na to, že příspěvek na dopravu je zcela normální. Odmítají, že by festival nějak ovlivňoval izraelský stát, což je i vzhledem k velmi malé částce absurdní. Odmítají také tvrzení, že festival je spoluorganizován a spolufinancován Izraelem.

Kampaň proti festivalu odsoudila ministryně kultury Monika Grüttersová. Podle ní přijíždějí na akci umělci z různých zemí a stává se tavicím kotlíkem různých scén: „Nikde dnes nenajdete víc umělecké svobody než tady v Berlíně. Po tomto městě touží mnozí kreativní lidé z celého světa.“ Protiizraelská kampaň a odříkání vystoupení jsou podle ní absolutně neúnosné. Právě hudba může být společnou řečí, když slova selhávají jako prostředek dorozumění, domnívá se.

Člen Berlínského senátu (tamní zemské vlády) Klaus Lederer označil kampaň přímo za „odpornou“.

Reklama

Výběr článků

Načítám