Hlavní obsah

Zemřel Claude Rich, hrál v Chobotnici i v Asterixovi a Obelixovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 88 let ve čtvrtek ve Francii zemřel po dlouhé nemoci divadelní a filmový herec Claude Rich. Agentuře AFP to oznámila jeho dcera Delphine. Herec, narozený v roce 1929 ve Štrasburku, se do povědomí veřejnosti zapsal v 60. letech filmem Povedení strejcové (Les Tonton flingeurs) režiséra Georgese Lautnera.

Foto: Profimedia.cz

Claude Rich

Článek

V jeho filmografii nechybí ani adaptace Balzacova románu Plukovník Chabert (Le Colonel Chabert) z roku 1994 nebo životopisný Lautrec z roku 1998.

V roce 2002 si například zahrál druida Panoramixe v komedii Asterix a Obelix: Mise Kleopatra. I českoslovenští diváci jej mohli v 80. letech zaznamenat v tehdy známém televizním seriálu Chobotnice o boji s italskou mafií. Od 70. let se Claude Rich, známý svou zálibou v dobré kuchyni a vybraným vystupováním, soustředil hlavně na divadelní scénu, napsal také několik vlastních her.

„Byl jako jazzový muzikant, který pokaždé zahraje jinou variaci, pro radost a aby zapůsobil,” citovala AFP herce, scenáristu a režiséra Bernarda Taverniera, který s Richem spolupracoval. Držitel francouzského Řádu čestné legie a Ceasara za celoživotní dílo měl se svou ženou Catherine dvě dcery.

Reklama

Výběr článků

Načítám