Hlavní obsah

Norah Jones a LP. Druhému dni na Colours of Ostrava vládly ženy

Právo, Jaroslav Špulák

Americké zpěvačky LP a Norah Jones splnily role hvězd druhého dne šestnáctého ročníku multižánrového festivalu Colours of Ostrava. Ten probíhá v Dolní oblasti Vítkovic a i ve čtvrtek mu přálo počasí. Přes den bylo vedro, v noci se příjemně ochladilo.

Foto: Lucie Levá

Norah Jones nabídla poklidné a celistvé vystoupení.

Článek

Industriální areál, ve kterém se čtyřdenní přehlídka koná, je zaplněný návštěvníky. Podle sdělení pořadatelů je vyprodáno, a kam se hudební fanoušek hne, tam narazí na další. V tom čtvrtečním vedru je kropily stříkačky hasičských vozů a vhod jim jistě přišlo i to, že v areálu je mnoho míst, kam je možné se před dotěrným slunkem schovat, ať už jde o stíny staveb či stromů.

Foto: Lucie Levá

Ve čtvrtek bylo na festivalu vedro.

Navíc je všude dost odpočinkových zón. Patří mezi ně i městečko pro děti, ve kterém je program nachystán tak, aby zaujal ratolesti, které na akci dorazily se svými rodiči. Hraje se na dvaceti scénách v různých stylech a program je nejenom hudební.

V rámci diskusního fóra Meltingpot například vystupují hvězdy světové vědy, akademického světa, žurnalistiky, politiky, literatury i společenského života a otevřeně hovoří s fanoušky o problémech světa. Na mnoha místech hraje reprodukovaná hudba, tančí se a k akci patří i bohatá nabídka jídla a pití.

S ohledem na to i skutečnost, že je v areálu odhadem kolem pětačtyřiceti tisíc fanoušků, lze v klidu konstatovat, že Colours of Ostrava vstoupily definitivně mezi největší a nejzajímavější evropské festivaly. Ostatně spousta návštěvníků hovoří i v letošním roce jinou řečí než češtinou.

Zpěvačka vyvolala pozdvižení

Americká zpěvačka LP nastoupila na hlavní scénu za denního světla. Předcházela ji obecně skvělá pověst, a tak když před svým vystoupením diskutovala v rámci fóra Meltingpot, pořadatelé museli posílit ochrannou službu před sálem, v němž se diskuze konala, neboť dovnitř chtělo mnohanásobně více diváků než dovolovala kapacita.

Foto: Lucie Levá, Právo

LP si diváky podmanila.

Na koncertním pódium se pak LP představila v dobré formě. Její pop staví na přídomku alternativní, tedy skladby nejsou prvoplánově podbízivé či líbivé, ale svou opravdovou a vždy přítomnou jemnost i krásu odhalují postupně, možná až v podobě celku. Vystoupení to bylo živé, přirozené, snad chvílemi méně energické, nicméně odpovídající zpěvaččině dobrému renomé na scéně i naturelu.

Mimochodem, svým vzezřením trochu připomíná písničkáře Boba Dylana a fakt, že vyhlíží částečně jako muž, patří k jejím vizuálním poznávacím znakům.

Další americká umělkyně Norah Jones nastoupila v noci na hlavní pódium velmi nenápadně. Přišla se svou kapelou, pozdravila a začala hrát písničky, které jsou poklidné a ve svém soundu upleteny ze souzvuku jazzu, blues, soulu i country. Zpívala znamenitě, jistě, pevně a na kvalitní přednes poutala velkou pozornost.

Její vstoupení plynulo, diváci se nechávali postupně vtáhnout do melancholických nálad písní a nad tím vším vítězil dojem, že podobný koncert sice patří spíše do hudebního klubu, nicméně ve vlahé noci k tak velkému festivalu hezky padl.

Když už byla řeč o vládě žen, je třeba připomenout i vystoupení české zpěvačky Anety Langerové. Ona a kapely Poletíme? a Zrní zastupovaly tuzemskou scénu na velkých pódiích druhého festivalového dne.

Foto: Lucie Levá

Michael Kiwanuka na Colours of Ostrava.

Foto: Lucie Levá

V Ostravě hrála i kapela Zrní.

Přitom našim a slovenským interpretům byly v areálu věnovány i programy dalších scén včetně těch akustických nebo buskerské, jež je určena těm, kdo mají zkušenosti s tzv. buskingem, tedy hraním na ulici.

Britský zpěvák, skladatel a kytarista Michael Kiwanuka se představil v setu, který měl podobnou náladu jako ten v podání Norah Jones. Nejprve svou hrou pravil, že je velice dobrý kytarista, posléze zpěvem dodal, že je emotivní interpret, jenž zpívá tak, jako by důrazně vyprávěl. Jeho skladby měly neoddiskutovatelnou gradaci, a pokud na svém začátku vycházely ze spíše klidné nálady, postupně se proměňovaly v tažné. Kiwanuku skvěle podporovala jeho kapela, vládcem a přirozeným frontmanem v ní byl ale on.

Letošní ročník Colours of Ostrava nabízí každý den mnoho muziky z celého světa a láká na velmi zajímavá jména. V pátek na něm vystoupí mimo jiné Michal Hrůza s Janáčkovou filharmonií, Midnight Oil, Benjamin Clementine nebo Moderat. Pohled na internetové stránky festivalu pak aktuálně prozradí, jestli ještě jsou v prodeji jednodenní vstupenky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám