Hlavní obsah

GLOSA: Ve filmu o Britech v roce 1940 je málo černochů, to by mohlo urazit, píše deník

Novinky, Stanislav Dvořák

Americký deník USA Today dokáže pobavit. Ve článku o novém válečném filmu Dunkerk (mimochodem velmi dobrém) si posteskl, že režisér Christopher Nolan nedal hlavní role černochům. A navíc mezi námořníky a válečnými piloty je prý málo žen. To by mohlo někoho urazit.

Foto: Vertical Ent.

Britové u Dunkerku. Jak to, že nejsou černí?

Článek

„Fakt, že je tam jen pár žen a žádní herci v hlavních rolích s tmavou pletí, by mohl někoho urazit,“ podotkl deník.

Mezi britskými vojáky v roce 1940 sice byli cizinci (Češi, Poláci a další), ale určitě tam nebylo moc černochů. Pokud by film vyprávěl o americké armádě, bylo by to něco úplně jiného.

To, že Nolan, podle USA Today zřejmě rasista a šovinista, ukázal jen pár žen ve funkci zdravotních sester, je také naprosto správné. V roce 1940 opravdu nevelely britskému námořnictvu generálky a majorky. Ženy měly tehdy důležitou úlohu jako radistky, zdravotnice, úřednice a podobně. Nikdo je neposílal do bojových misí.

Autor si mohl povšimnout i dalších vad. Ve filmu prokazatelně chybí třeba mentálně postižení, homosexuální vojáci, lesby a další skupiny.

Režisér Nolan se může snažit, jak chce, ale někteří američtí novináři prostě nebudou spokojení, dokud Churchilla nebude hrát thajský transsexuál.

Reklama

Výběr článků

Načítám