Hlavní obsah

Lemperová na Proms uctila Paříž

Právo, VLA

Zcela francouzský repertoár si vybrala proslulá německá šansoniérka Ute Lemperová ke svému koncertu na festivalu Prague Proms.

Foto: Jan Malý

Německá šansoniérka Ute Lemperová

Článek

Za doprovodu Českého národního symfonického orchestru řízeného Američanem Vincem Mendozou přednesla v neděli večer ve Smetanově síni Obecního domu program Paris, Paris! Byl věnovaný velkým jménům francouzského šansonu, jakými jsou Edith Piaf, Jacques Brel či Serge Gainsbourg.

Přivezla si z New Yorku, kde žije, i klavíristu Vanu Gieriga, který se ale ve velkém orchestru trochu ztrácel. Lemperová si celý večer sama anglicky moderovala a její delší vysvětlovací pasáže byly i přehledem vývoje francouzského šansonu 20. století. Velkým přínosem večera bylo, že vedle písní z repertoáru Piafové a Brela se dostalo i na písně osobností, které v Paříži část života působily, třeba Kurta Weilla a Astora Piazzolly.

Svůj německý původ zpěvačka nezapřela. Zařadila píseň Lili Marleen, a dokonce i starší věc proslulou v podání Marlene Dietrich Ich bin von Kopf bis Fuss nur auf Liebe eingestellt.

Čtvrté hostování Lemperové v Praze bylo ve vyprodaném sále úspěšné, i když pravověrným ctitelům šansonu možná aranžmá většiny písní mohlo připadat více jazzové než klasické.

Reklama

Výběr článků

Načítám