Hlavní obsah

Elfmanův večer zahájil Prague Proms

Právo, VLA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po třech letech se vrátil do Prahy Američan Danny Elfman, jenž je známý především jako skladatel filmové hudby. Koncert jeho děl s Českým národním symfonickým orchestrem zahájil ve středu 13. ročník festivalu Prague Proms.

Foto: ČTK

Po premiéře Elfmanova Koncertu pro housle a orchestr. Zleva dirigent John Mauceri, Danny Elfman a sólistka Sandy Cameronová

Článek

Ve zcela zaplněné Smetanově síni Obecního domu dirigoval Američan John Mauceri a za přítomnosti skladatele uvedl v první půli večera světovou premiéru jeho houslového koncertu se sólistkou Sandy Cameronovou. Téměř hodinové dílo o pěti částech trpí ale neuspořádanou stavbou střídání rychlých a pomalých vět. Podivné reakce publika s neustálým potleskem mezi větami (zřejmě v domnění, že je konec) jeho přijetí komplikovaly. Pochvalme ale sólistku, která se nedala rozhodit a zejména v rychlých částech excelovala.

Foto: ČTK

Dany Elfman a Sandy Cameronová po premiéře Elfmanova koncertu.

Ostatní skladby večera však prokázaly, že ve filmových melodiích a v kratších dílech typu zahajovací Serenady Schizophrany je autor nedostižný a jeho osobitý styl - střídání extravagantních partií s melodickými a zapojení poprockových idiomů - má stále co říci. V suitách z filmů Batman, Alice v říši divů a Střihoruký Edward zazářili také dva dětští zpěváci z Vídeňského chlapeckého sboru a spoluúčinkující Smíšený sbor ČNSO.

Reklama

Výběr článků

Načítám