Hlavní obsah

Ceny OSA pro Bělohlávka, Xindla X i Lucii

Právo, kul

Ochranný svaz autorský (OSA) ocenil již po dvanácté nejúspěšnější hudební skladatele, textaře a nakladatele. Výroční ceny OSA jsou jako jediné v České republice udělovány na základě zasílaných statistik od rozhlasových a televizních vysílatelů, provozovatelů hudebních on-line služeb, výrobců a prodejců nosičů nebo pořadatelů koncertů.

Foto: ČTK

Oceněn byl i dirigent Jiří Bělohlávek.

Článek

Pouze Zlatá cena OSA za přínos české hudbě, kterou si v letošním roce odnesla Ivana Loudová, Zlatý fond OSA za dlouhodobě nejhranější skladby nebo autory, jsou uděleny na základě rozhodnutí Dozorčí rady OSA. Do Zlatého fondu byl zapsán Petr Novák in memoriam a skladba Variace na renesanční téma, verše Václava Hraběte, které zhudebnil Vladimír Mišík.

Dvě ceny si odnesl Miloš Bok, jednu jako Nejúspěšnější skladatel vážné hudby, druhou získal v kategorii Vážná skladba roku. Populární skladbou roku byla stejně jako v loňském roce Pohoda, jejímiž autory jsou Tomáš Krulich (hudba) a Milan Špalek (text). Titulem Nejúspěšnější textař roku se může pyšnit Ondřej Ládek alias Xindl X. Ocenění Nejúspěšnější skladatel populární hudby putovalo k Petru Jandovi.

Nejúspěšnějšími autory v zahraničí se stali Vladimír Kočandrle v oblasti populární hudby a Miroslav Srnka v oblasti vážné hudby. Nejúspěšnějším nakladatelem byl v loňském roce Warner/Chappell Music. Nejúspěšnější koncert roku odehrála skupina Lucie, pořadatelem turné byl Live Nation.

Cenu za propagaci a šíření české hudby dostal Jiří Bělohlávek in memoriam. „Osobně mne velice mrzí, že se našeho ocenění pan Jiří Bělohlávek, který se obrovskou měrou zasloužil o propagaci a šíření české tvorby nejen u nás, ale především v zahraničí, nedožil,“ dodává Roman Strejček, předseda představenstva OSA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám