Hlavní obsah

GLOSA: Výstava o Gottovi je důkladná, chybí jí ale překvapení

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek byla na náplavce na Výtoni v Praze otevřena výstava Gott, My Life. Je umístěna na kotvící lodi, vypráví příběh zpěváka Karla Gotta a slibuje nejenom zajímavý, ale též emotivní zážitek. Taková je alespoň představa pořadatelů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Výstava se koná v tmavých prostorách.

Článek

Rozhodně je to záslužný počin. Vyspělý kulturní svět v podobných projektech hudební scénu již řadu let respektuje, však byly výstavy o Davidu Bowiem či kapele Rolling Stones tvůrcům té o Gottovi inspirací. A je přirozené, že první velká česká je věnována právě jemu.

Expozice sama pak nabízí novinové koláže, které vytvořila sběratelka, jež od padesátých let nalepovala tisíce výstřižků na velké archy, a uchovala tak zpěvákův příběh prostřednictvím článků, rozhovorů a reportáží. K vidění jsou i mnohé fotografie, plakáty, alba, kostýmy, v nichž Gott vystupoval, či jeho obrazy. Pohlédnout lze na ceny, jež během kariéry získal, ať už jde o Slavíky, TýTý, nebo zlaté a platinové desky z domova i ze světa.

Expozice se nevyhýbá ani tématům, jimiž jsou Gottova půlroční emigrace a účast na Antichartě. Vystavena je na ní ryčka rentgenových desek, respektive přístroj domácí výroby na zapisování zvukových záznamů do rentgenových snímků, či zpěvákova první vydaná nahrávka na gramodesce.

Foto: Česká televize

Komunistická moc zorganizovala velká shromáždění umělců a prohlášení proti demokratizačním snahám chartistů tam přednesli Jiřina Švorcová či Karel Gott.

Plocha, na které je výstava instalována, je překvapivě rozlehlá, takže pokud se návštěvník rozhodne si prohlídku opravdu užít a načerpat z ní informace, zůstane v trupu lodi, v němž se expozice nachází, i déle než hodinu. Příjemné jsou proto odpočinkové zóny se sedačkami, k tomu všemu hraje ze všech stran muzika a promítají se videozáznamy z koncertů i televizních pořadů.

Mohlo by se říct, že Gott, My Life je výstava kompletní, provázející důsledně zpěvákovým uměleckým životem od mládí v padesátých letech po současnost. K tak definitivnímu konstatování jí však chybí nějaké překvapení, nápad či prvek, který by návštěvníky více zapojil do děje, zaskočil nebo příjemně naladil.

V temných prostorách totiž jinak jen čtou články, poslouchají hudbu, sledují záznamy a možná jim to po nějakém čase přijde trochu stereotypní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám