Hlavní obsah

Po sto letech vychází neznámá Tolkienova kniha

Novinky, Stanislav Dvořák

Skalní příznivci fantasy prožívají velký svátek. V angličtině vychází zapomenutá sto let stará kniha J.R.R. Tolkiena. Jmenuje se Beren and Lúthien.

Foto: Harper Collins

Beren and Lúthien

Článek

Jde prý o „velmi osobní příběh“, který Tolkien napsal, když se vrátil z bitvy na Sommě během první světové války. Text připravil k vydání jeho syn Christopher Tolkien. Jedná se o ranou verzi textu, který se později stal částí Silmarillionu.

Knihu doprovázejí ilustrace Alana Leea, který se podílel na vizuální stránce filmového Pána prstenů.

Odborník na Tolkiena John Garth, autor knihy Tolkien And The Great War, tvrdí, že spisovatel v té době potřeboval psaní jako prostředek k odehnání  hrůz, které zažil na Sommě. Když se vrátil ze zákopů, trpěl tzv. zákopovou horečkou a strávil zimu rekonvalescencí.

„Ztratil na Sommě dva své nejlepší přátele a musel být uvnitř úplně zničený, stejně tak i fyzicky,“ domnívá se Garth.

Beren a Lúthien na náhrobním kameni

Jména Beren a Lúthien jsou napsána i na hrobě J. R. R. Tolkiena a jeho manželky v Oxfordu. Jde o jména dvou milenců, smrtelného člověka a elfa. Christopher Tolkien nechal text v původní formě a také ukazuje, jak byl později změněn do knihy Silmarillion.

J.R.R. Tolkien napsal svá díla jako Hobit a Pán prstenů už před druhou světovou válkou a nedočkal se moc velké slávy. Teprve od sedmdesátých let se fantasy příběhy více prosadily, když je začali interpretovat intelektuálové, kteří v nich nalezli hlubší myšlenky.

To postupně vyústilo v globální fantasy mánii a komerční úspěch. Pána prstenů se prodalo více než 150 miliónů výtisků a nakonec se podle něj natočila série filmů, stejně jako podle Hobita.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám