Hlavní obsah

Skupina Yellow Sisters se opět vrátila k dětem

Právo, Jaroslav Špulák

Yellow Sisters působí na scéně od roku 2005. Původně ženská a ryze vokální skupina z Prahy proplouvá několika hudebními styly. V jejich písních jsou soul, funk, r’n’b, world music, jazz či reggae. Všechny čtyři členky rády experimentují s melodií i rytmem a hledají nové způsoby práce s hlasem. Jejich tvorba je autorská a na kontě mají sedm alb.

Foto: archív kapely

Yellow Sisters, zleva Antonia Nyass, Bára Vaculíková, Lena Yellow a LuHawa.

Článek

To aktuální vychází dnes, příznačně na Mezinárodní den dětí. Jmenuje se Zvěřinec 2, navazuje na pět let starý počin Zvěřinec 1 a skupina ho pokřtí 16. června v rámci festivalu Vyšehraní v Praze na Vyšehradě.

„Když jsme nahrávaly první Zvěřinec, byly jsme všechny mateřsky vyladěné. Stejné to bylo i při realizaci dvojky, náš růst byl a je s mateřstvím propojen, děti se účastní našich zkoušek a bereme je často na své koncerty,“ vysvětlila členka skupiny LaHuwa.

Zvěřinec 2 však není album pouze pro děti. Své si na něm najdou jejich maminky a měli by prý, po zkušenostech s prvním Zvěřincem, i tatínkové.

„Pokud jde o psaní písniček pro děti, naše sklony k němu souvisejí s tím, jak hudebně i životně takříkajíc plyneme. Autorky jsme všechny a skladby jsou odrazem toho, co se v našich životech odehrává. A protože jsme v posledních letech prožívaly mateřství, začaly vznikat především dětské písničky,“ vysvětlila LuHawa.

Dodala, že je štěstí, že všechny čtyři přiváděly své potomky na svět ve stejné době. „Jeden čas jsme byly těhotné všechny čtyři, což bylo z hlediska života kapely dost zajímavé,“ usmála se. Jejich děti se nyní na albu Zvěřinec 2 objevují v roli sboristů i sólistů.

„Některé texty na desce pobaví, v jiných je slovní hříčka, další zase poučí, i v tom je nahrávka pestrá. Obecně věříme, že se v písničkách odráží naše poetičnost, náš smysl pro humor i hudební vyspělost,“ podotkla LuHawa.

Yellow Sisters za sebou jako kapela mají úspěšné cesty po světě. V roce 2015 účinkovaly na prestižním a cappella festivalu v Londýně, vystupovaly i ve švýcarském Rorschachu a na Evropském kulturním festivalu v Alžíru. Na mezinárodní soutěži vokálních kapel v rakouském Grazu získaly prestižní ohodnocení Golden Diploma.

„Zvěřincem 2 momentálně uzavíráme kapitolu našeho mateřství. Uvědomujeme si současně, že už nejsme naivní holky, ale matky, ženy a mnohem vyzrálejší zpěvačky než před lety. Další naše skladby budou navazovat na tradiční repertoár Yellow Sisters. Chtěly bychom se také znovu vypravit do světa,“ prozradila LuHawa.

Stálým koncertním hostem kapely je od loňské sezóny beatboxer Jan Melichar. Yellow Sisters se s ním chystají na hudební festivaly, na nichž budou hrát písně pro děti i dospělé.

„Kromě toho máme i další projekty, ke kterým si někdy odskočíme. Lena Yellow a Bára Vaculíková spolu tvořily už před vznikem naší skupiny, nyní se sešly v projektu Mateřská.com a zpívají sólově. Já a Antonia Nyass jsme se také znaly před založením Yellow Sisters, působily jsme jako tanečnice v jednom pražském klubu a v kapele Éterity. Aktuálně stojíme za hudebním projektem Řeky a Atmosférický sbor. A každá z nás také učí zpěv,“ uzavírá tak trochu s výhledem do budoucnosti zpěvačka LuHawa.

Reklama

Výběr článků

Načítám