Hlavní obsah

GLOSA: Skromné Ceny Anděl přivedly novou generaci

Právo, Jaroslav Špulák

Předávání hudebních Cen Anděl se letos málem neuskutečnilo. Loni se jich vzdala společnost Lewron Music Center, následně upustili od pořádání ti, kteří ho vybojovali v konkurzu, a tak se organizace ujala česká pobočka Mezinárodní federace fonografického průmyslu IFPI. S minimálním rozpočtem uspořádala skromný ceremoniál, kterému to docela slušelo.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Lenny dostala jednu z cen od Dana Bárty.

Článek

Vnímat je to tak možné i s ohledem na to, jak málo je český hudební mainstream v evropském kontextu konkurenceschopný. V soutěži Eurovision Song Contest už léta pouze paběrkuje a byť by to bylo milé, distribuce české hudby na zahraniční pódia i do médií vázne.

Je tu ale naděje, že by od tohoto skromného ročníku andělského ceremoniálu mohlo být lépe. Zpěvačka Lenny, která dostala v pondělí večer v pražském Lucerna Music Baru čtyři vítězné sošky, si vede velmi dobře na italském trhu. Akademici tedy ocenili někoho, kdo se líbí i mimo tuto zemi, což svědčí o jejich dobrém vkusu i definitivním přijetí faktu, že album Hearts, které Lenny loni vydala, je opravdu výborné.

Lenny na Cenách Anděl vyhrála, co se vyhrát dalo, a dostala i malou sošku za prvenství v kategorii Rock & Pop na žánrových Cenách Anděl, které byly vyhlášeny minulou středu. To znamená, že má sošek pět.

Thom Artway, který si v pondělí odnesl z Lucerna Music Baru dvě prvenství, je také objev v tom nejlepším smyslu slova. Je navíc i zpěvákem roku. Jeho loňský počin Hedgehog má fazónu, písničkářovo charisma je výrazné a budoucnost má před sebou. Platí to koneckonců i o skupině Jelen, která zvítězila v kategorii kapel.

Tihle tři prezentují na české mainstreamové scéně novou generaci. Že na sebe tak výrazně upozornili při předávání Cen Anděl v jejich jakémsi roce nula, tedy v roce, kdy se musel celý ceremoniál uskromnit, je vlastně symbolické.

To i přesto, že se v pondělí na pódiu mezi skutečnými hudebními osobnostmi objevil i nezpěvák Leoš Mareš (jenž naštěstí slíbil, že skutečně zpívat nehodlá a bude se věnovat moderování) a Karel Gott hovořil spíše o svých Slavících, protože v anketě popularity je král.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám