Hlavní obsah

Svěrák běhá po strništi bos

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Režisér Jan Svěrák vypustil do světa druhou ukázku z filmu podle vzpomínek z dětství Zdeňka Svěráka Po strništi bos.

Upoutávka na film Po strništi bosVideo: Biscop

 
Článek

Děj filmu Po strništi bos předchází slavné Obecné škole. Premiéra bude 17. srpna 2017.

Hlavní hrdina, osmiletý Eda, je opečovávané městské dítě, které se dostane za války na venkov a navazuje vztahy s místními drsnými hochy. Klukovská parta na vesnici je úplně jiný svět. Musí se vyrovnat s dětmi i s nečekaným rodinným tabu, které vyplouvá na povrch. Po strništi bos je lyrický film o dětství a hrdinství v každém z nás a uzavírá tematickou tetralogii tvorby Jana a Zdeňka Svěrákových.

„Chtěl jsem, aby se do traileru dostal pocit, jaký jsem měl při čtení tátovy předmluvy ke knížce Po strništi bos. Popisuje v ní, jak se jako starý muž pokouší vzpomínat na dětství. Je to upřímné, prosté a nesmírně dojemné. Takovou emocí bych rád, aby dýchal i náš film. A trailer je jeho předmluvou,“ řekl Jan Svěrák.

Foto: Bioscop

Jan Tříska (z filmu Po strništi bos)

Rodiče dětského hrdiny hrají Tereza Voříšková a Ondřej Vetchý. Edu hraje Alois Gréc, jeho kamarády Otu Václav Hubka, Satíka Niklas Kinecký, Prcka Josef Bedlivý, Vlastíka Petr Uhlík a Škalouda Sebastián Pošmourný.

Diváci dále uvidí Jana Třísku v roli dědečka, strýce Vlka v podání Oldřicha Kaisera, Petru Špalkovou jako tetu, strýce Hynka Čermáka či samotného Zdeňka Svěráka jako ředitele školy.

Reklama

Výběr článků

Načítám