Hlavní obsah

Australští The Necks se vracejí s novou deskou

– Praha

Nezařaditelné australské trio The Necks vystoupí ve středu v pražském Paláci Akropolis v rámci turné ke třiceti letům existence a k novému albu Vertigo. Trio tvoří výjimečné osobnosti, bubeník Tony Buck, baskytarista Lllyos Swanton a pianista Chris Abrahams.

Foto: Rachot

The Necks

Článek

Soubor se pohybuje na mezi jazzem, minimalismem, post rockem a alternativní hudbou. Navazuje na odkaz německých experimentálních skupin Can a Faust, využívá však i postupů průkopníka ambientu Briana Ena, i když vlastní hudba je dynamičtější a zvukově pestřejší. Některé skladby obohacují varhany a kytara s dalšími nástroji, hojné je i využití transovních repetitivních motivů.

Dveře do světa skupině otevřelo album Hanging Gardens roku 1999, po kterém následovalo turné v USA. Alba byla distribuována na avantgardní značky ReR.

Každý z členů si vydobyl respekt jako silná a samostatná osobnost - bubeník Tony Buck doprovázel jazzmany Branforda Marsalise a Ernie Wattse, vede hardcore improvizační sestavu Peril, kde dále hrají Otomo Jošihide a Kato Hideki. Doprovázel i Jona Rosea, Toma Coru, Phila Mintona s Johnem Zornem.

Basista Lloyd Swanton vydal osm alb se svojí skupinou The Catholics, s níž byl třikrát nominován v cenách ARIA, což je australská verze Grammy. Velké renomé získal, když doprovázel bluesmana Jimmyho Witherspoona.

Abrahams natočil už v roce 1984 sólovou klavírní desku Piano, po které následovala deska Walk. Spolupracoval s indierockovou kapelou The Sparklers a písničkářkou Melanií Oxleyovou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám