Hlavní obsah

Shakespearovské povídky byly oceněny Zlatou stuhou

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ocenění Zlatá stuha, které každoročně uděluje Česká sekce IBBY (Mezinárodního sdružení pro dětskou knihu), získala v kategorii literatura faktu pro děti a mládež (výtvarná část) kniha Renaty Fučíkové Shakespeare: 12 převyprávěných her v historických souvislostech. Loni, v roce Shakespearova jubilea, ji vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Foto: nakladatelství Vyšehrad

Kniha Renaty Fučíkové oceněná Zlatou stuhou

Článek

Starší generace si bude pamatovat podobnou knížku z pera Evy Vrchlické s názvem Z oříšku královny Mab, která poprvé vyšla v roce 1946 a několik generací čtenářů seznámila s příběhy Shakespearových her. Renata Fučíková rozšířila převyprávěné hry o historický kontext jejich vzniku a u každého titulu též o úryvek monologu nebo dialogu v překladech Jiřího Joska.

Hamlet, Král Lear, Othello, Romeo a Julie, Macbeth, Zkrocení zlé ženy, Jak se vám líbí, Večer tříkrálový, Sen čarovné noci, Mnoho povyku pro nic, Benátský kupec a Bouře tvoří obsah publikace s četnými obrázky původně výtvarnice a ilustrátorky, která má na svém kontě řadu autorských knih i ocenění.

Příběhy Shakespearových her se v její interpretaci mění v akční povídky, jež mají šanci zaujmout dnešní generaci starších dětí a teenagerů. A snad kniha napomůže i k tomu, aby sáhli také po původním textu anebo alespoň navštívili některou z inscenací uvedených titulů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám